Gün içerisinde tüketilen yiyeceklerden bazıları kan damarlarını daraltarak kalp krizini tetikleyebiliyor. Yiyecekler birçok hastalığa karşı savaşmamızı sağlıyorken aynı zamanda hatalı tüketilirse sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bazı gıdaların kan damarlarımızı daralttığını ortaya koyan araştırmalar, bunun sonucunda baş ağrısı, yüksek tansiyon görüldüğünü söylüyor. Peki kan damarlarını etkileyen gıdalar nelerdir? İşte o yiyecekler...
Peki zararlı olduğunu bilmeden tükettiğimiz kan damarlarını daraltan besinler hangileri? Kalp krizini tetikleyen besinler neler? İşte kan damarlarınızı daraltan zararlı besinler ve kalbini sevenlerin asla tüketmemesi gereken besinler listesi...
MEYAN KÖKÜ
Meyankökü, popüler bir akdeniz bitkisidir. Bazı insanlar öksürük, mide ekşimesi, boğaz ağrısı gibi problemlerin tedavisinde meyankökünü tercih eder. Meyan kökü, sodyum tutulmasına neden olan bir bileşik olan glisirizik asit içerir.
Meyankökü, birçok hastalığa tedavi olsa da birkaç hafta boyunca günlük olarak tüketildiğinde, yüksek tansiyona neden olabilir.
KAFEİN
Çay veya kahve içmenin baş ağrısını neden hafifletiğini hiç merak ettiniz mi?
Migren ağrısı yaşadığınızda kan damarlarınız genişler ve kanla dolup ağrıya yol açar. Kafeinli bir içecek içtiğinizde kan damarlarınız büzülür, fazla kanı uzaklaştırır ve ağrıyı azaltır.
TRANS YAĞLI GIDALAR
Kek, çörek, mikrodalga patlamış mısır, çoğu margarin, bisküvi ve krema dolgulu şekerlerdeki yağlar, kötü kolesterolünüzü yükselttiğinden arterlerinizi tıkayabilir.
Yağlı et kesimleri de kolesterol seviyenizi yükseltebilir.
YÜKSEK TUZLU GIDALAR
Sodyumun kan basıncını arttırdığı araştırmalar ile kantılanmıştır. Bol miktarda sodyum aldığınızda vücudunuz suyu tutar, bu da kan hacmini artırır. Bu durum sonuç olarak kan basıncını yükseltir.
Bu artış, bazen tansiyon atardamarlarınızı zorlar ve kan damarlarına zarar verebilir.
İşlenmiş gıda alımınızı azaltmak, tuz alımınızı azaltmak için kolay bir yol olacaktır. Ancak işlenmiş gıdalardan kaçınamıyorsanız sodyum miktarı az olan yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
Kalp sağlığını korumak isteyen kardiyologlar bakın hangi besinleri diyet listelerinden çıkarıyorlar. İşte kalbin düşmanı 8 sağlıksız besin...
İŞLENMİŞ ET
Pastırma, jambon, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler artık hayatımızın bir parçası. Ancak New York'taki Columbia Presbiteryen'deki kardiyolog ve tıp profesörü Jennifer Haythe, bu ürünlerin yanına bile yaklaşılmaması gerektiğini söylüyor.
İşlenmiş et, raf ömrünü artırmak için tuzlanmış, kurutulmuş, fermente edilmiş veya tütsülenmiş et anlamına gelir. Bu yiyecekler mutfakta pratik olsa da içeriğinde onlarca kimyasal madde içermektedirler. Düzenli ve çok miktarda tüketmek ise kalp sağlığına zarar verir.
KIRMIZI ET
Son derece lezzetli olan biftek için, "Doymuş yağ, kolesterol ve tuz dolu" diyor Dr. Haythe. Dr. Haythe, tüm hastalarına kırmızı eti ayda bir kez ile sınırlamalarını öneriyor.
PATATES CİPSİ
New England Tıp Dergisi'nde yayınlanan bir çalışma dünyadaki insanların yüzde 99,2 'sinin her gün 2,000 miligramdan fazla sodyum tükettiğini tespit etti. (Pek çok sağlık kuruluşu günde 1.500 miligramdan fazlasını önermemektedir) Günde 2.000 miligramdan fazla sodyum tüketen insanlar, her 10 kardiyovasküler ölümden birini oluşturmaktadır. Cipsler ise yüksek miktarda sodyum içerirler. Patlamış mısırdan veya cipslerden tamamen vazgeçemiyorsanız, fırınlanmış cipslere ve hafif tuzlu ve tereyağlı patlamış mısırlara geçmeyi deneyin.
PİZZA
Dr. Haythe, pizza için "Tuz ve işlenmiş peynirle doldurulmuş dev bir karbonhidrat" diyor. Eğer pizza yemekten vazgeçemiyorsanız en sağlıklı bir şekilde hazırlananı tercih edin. Kepek hamurlu, zeytinyağlı ve keçi peynirli sağlığınız için en ideal olanıdır.
SOFRA TUZU
Fazla tuz tüketmek tansiyon ile ilgili sorunlara neden olabilir. Kan basıncınız çok yüksekse, atardamarlarınız sertleşebilir ve daralabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırır. Dr. Haythe, yemek pişirirken hiçbir şekilde tuz katmıyor. Dr. Haythe'e göre tuzun cinsinin de hiçbir önemi yok. Yüksek tansiyonla mücadele ediyorsanız tuz alımınızı sınırlayın. Tuz yerine kimyon, köri, sarımsak, biberiye gibi baharatlar tercih edebilirsiniz.
ENERJİ İÇECEKLERİ
"Bu enerji içeceklerinin çoğunda, aritmiyi tetikleyebilecek kadar yüksek miktarda kafein var" diyor. Monica. Yüksek oranda kafein, ginseng, taurin ve guarana maddeleri içeren enerji içecekleri yüksek oranda alındıktan sonra kalp ritim bozukluklarına, hele bir de alkol ile tüketildiklerinde kalp krizi, ritim bozukluğu, bilinç kaybı ve ani ölümlere neden olabilir.
YAĞDA KIZARTILMIŞ BESİNLER
Bol yağda kızarmış yiyecekler lezzetli olabilir, ancak Dr. Weinberg'e göre, yiyecek sebzeli olsa bile, derin yağda kızardıktan sonra besin değerlerini neredeyse tamamen kaybeder. Kızgın yağ, vitaminlerin ve antioksidanların yapısını değiştirir. Kızartmalar kalp ve damar sağlığının baş düşmanıdır. Özellikle dışarıda, tüm gün aynı yağ içinde pişirilen kızarmış yiyecekler, vücuda zararlı trans yağ asitlerini yükleyerek damar sertliği oluşumunu hızlandırır.
HAZIR NOODLE
Bu aperatif paketler, birçoğumuz için hayat kurtarıcıdır. Ancak küçük bir paket kalp sağlığına ciddi hasarlar verir. Sodyum oranı yüksek olan 'hazır noodle'lar, kan basıncını yükseltebilir.
Baharatlar, özellikle yemekleri tatlandırmak için ihtiyaç duyulan mutfağın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor. Fakat baharatların tek faydası, yemeklere lezzet katmak değil. Vücutta ortaya çıkardığı etkiler ile iyileştirici özelliklere sahip olan baharatlar, hem lezzetli hem de faydalı beslenmenizi kolaylaştırıyor.
Bağışıklığı güçlendirmekten vücuttaki iltihabı tamamen atmaya kadar oldukça etkili sonuçlar sağlayan baharatları doğru tercih etmek ve doğru tüketmek, sağlığınızı tamamen değiştirebilir. Artrit, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları ve hatta kanser gibi çeşitli sağlık sorunları ile bağlantılı olan "kronik inlamasyon" sorunu ile mücadele eden baharatlar sayesinde uzun bir yaşamı sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
İltihap karşıtı bir beslenme sistemini uygulamak, vücudunuzda harikalar yaratmaya yardımcı olabilir. Üstelik zaten mutfak raflarınızda yer alan birkaç baharat, doğru kullanımda iltihaplanmayı büyük oranda düşürecektir. İşte o baharatlar ve mucizevi etkileri…
ZERDEÇAL
En iyi bilinen baharatlardan biri olan zerdeçal, iltihap karşıtı içeriği ile tüm dünyanın favorilerinden biri. Son birkaç yılda popülaritesinin daha fazla artması ise yaygınlığını da beraberinde artırdı. Hint mutfağının yaygın kullandığı bir baharat olan zerdeçal, 300'den fazla aktif bileşiğe sahiptir. Ana bileşeni olan kurkumin, antibakteriyel etkisi ile iltihapla savaşan önemli bir antioksidan kaynağıdır.
2018 yılında yapılan bir çalışmada, üç günden 36 haftaya kadar değişine sürelerde günlük olarak kurkumin içeren takviyeler kullanıldı. Yapılan çalışma sonucunda bu takviyeyi kullanan kişilerin iltihap düzeylerinde önemli oranda bir düşüş yaşandı. Ayrıca osteoartrit sorunu ile mücadele eden kişiler üzerinde yapılan başka bir araştırma, kurkumin takviyelerinin ibuprofen gibi anti-inlamatuar ilaçlara benzer bir biçimde ağrı kesici etkisi oluşturduğunu ortaya çıkarmıştır.
Tüm bunların yanı sıra; kurkumin, zerdeçalın yalnızca %3'ünü oluşturuyor. Bu nedenle yeterince emilime neden olmayabilir. Bu nedenle zerdeçalın etkisini üst düzeye çıkarmak için karabiberle birlikte tüketmek gerekir. Kurkumin, karabiber ile birlikte tüketildiğinde emilimi %2000 oranında artırıyor. Karabiberin içeriğindeki piperin sayesinde kurkumin emilimi oldukça yüksek bir düzeye çıkıyor.
KARABİBER
Salataların, ana yemeklerin veya ara sıcakların vazgeçilmezi olan karabiber, en çok kullanılan baharatlardan biri. Bitkisel bir içerik olan piperine sahip olan bu baharat, birçok hastalığa neden olduğu bilinen serbest radikallerin ortaya çıkardığı hasarı azaltan antioksidan bir etki ortaya çıkarır.
İnsanlar üzerinde kısıtlı bir çalışma yapılmış olsa da karabiberin yoğun içeriği sayesinde inflamasyon ile büyük oranda savaştığı ortaya konmuştur.
ZENCEFİL
keskin aroması ile bilinen zencefil, en sağlıklı baharatlar arasında yerini alıyor. Aynı "süper gıda" olarak da tanımlanan bu baharat sayesinde mide bulantısı, hazımsızlık gibi sorunlarla mücadele edebilirsiniz. İçeriğindeki "gingerol" maddesi, hem antioksidan hem de antibakteriyel bileşikleri ile iltihabı ve enfeksiyonu büyük oranda azaltılabilir. Üstelik zencefil tüketmek, eklem ağrısı gibi artrit semptomlarını büyük oranda azaltabiliyor.
Rahatsızlığa bağlı olarak çayı demlenerek tüketilebilir veya uçucu yağ olarak uygulanabilir. Bununla birlikte Artrit Vakfı, biraz zencefil çayı demleyerek taze şekilde tüketiliyor. 30 ile 60 dakika kaynar suya bir veya iki cm lik bir parça taze zencefil kökü ekledikten sonra bu çok yönlü baharatın faydalarından yararlanabilirsiniz.
TARÇIN
Yulaf ezmesi, elmalı tart gibi birbirinden farklı yemeğe lezzet katan tarçın, yalnızca sıcak ve aromatik yapısı ile değil sağlığa faydaları ile de dikkat çekiyor. Tarçın, kendine özgü lezzetinin yanı sıra yoğun bir iltihap karşıtı özelliğe sahip olması ile öne çıkıyor. Antioksidan bakımından zengin özellikleri, hücre hasarını önlüyor, kan şekerini düşürüyor ve kolesterol düzeylerini iyileştiriyor.
Tarçının tüm bu faydalarından en üst düzeyde faydalanabilmek için bir smoothie hazırlarken içine dahil edebilir veya bir yulaf ezmesi karışımına bir kaşık ekleyerek tüm etkilerini en üst düzeyde yaşayabilirsiniz.
KIRMIZI BİBER
Yaptığınız yemeğe hafif bir acılık veya yoğun bir acı vermek için kullanılan kırmızı acı biber, sadece lezzeti ile değil aynı zamanda etkileri ile de dikkat çekiyor. Kırmızı acı biberin acılığının kaynaklandığı "kapsaisinoidler" olarak bilinen ve doğal ağrı kesici etkisine sahip bir içerik sağlığa faydası ile biliniyor.
Acı biberdeki ana bileşen olan kapsaisin, kas ve eklem ağrısını hafifletmeyi amaçlayan birçok kremde de yer alıyor. Uzmanlar, yapılan bir araştırmanın sonucunda osteoartrit hastalığından muzdarip kişilerde ağrıyı azaltmak için kapsaisin kreminin nonsteroid antiinflamatuar ilaçlarla "eşit derece etkili olduğunu tespit etti.