Yüksek tansiyonu kontrol altına almak isteyenler için yepyeni bir yaklaşım gündemde. Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nde yürütülen yeni bir araştırma, tansiyonla mücadelede sadece tuz tüketimini azaltmanın ötesine geçen bir stratejiyi gündeme getiriyor: Potasyum oranı yüksek besinleri sofralara daha fazla dahil etmek!
Potasyum ve sodyum, vücut sıvı dengesinin korunmasında ve kasların kasılmasında rol oynayan iki önemli elektrolit.
Ancak modern Batı tipi beslenme alışkanlıklarında sodyum oranı genellikle yüksek, potasyum ise düşüktür. Bu dengesizlik de tansiyonun yükselmesine zemin hazırlıyor.
ATALARIMIZDAN GELEN DENGE
Araştırmanın ortak yazarı, doktora öğrencisi Melissa Stadt ise insan vücudunun tarihsel olarak yüksek potasyum, düşük sodyum içeren bir diyete adapte olduğunu belirtti. Stadt, "İlk insanlar, bol miktarda meyve ve sebze tüketiyordu. Vücudumuzun düzenleyici sistemleri de bu şekilde evrimleşti. Günümüz diyetleri ise bunun tam tersini yansıtıyor," dedi.