Evde reçel yapmanın püf noktası! Sırrı tek bir malzemede...

Reçel yapmak bir gelenek, bir sabır işi… Ama en önemlisi de doğru teknikle ve doğru malzemeyle yapılırsa yıllarca saklanabilecek, kahvaltı sofralarına lezzet katacak kıvama ulaşır. Evde reçel yaparken birçok kişi meyvenin tazeliğine ya da şeker miktarına odaklanır. Oysa reçelin tutmasının asıl sırrı, çoğu kişinin aklına bile gelmeyen tek bir malzemede saklı!
Giriş Tarihi: 15.06.2025 11:20 Güncelleme Tarihi: 15.06.2025 11:20

Yaz, birçoğumuz için reçel ve turşu mevsimidir. Yaz sezonu o kadar bereketlidir ki her meyveden reçel yapmak isteriz. Tarihçesine bakacak olursak, reçelin hikayesi aslında şekerle başlıyor. Pers İmparatoru Darius M.Ö. 510 yılında Hindistan'ı işgal ettiğinde, askerleri şeker kamışı ile tanışırlar. Tadından dolayı da şeker kamışına 'arılar olmadan, bal veren bitki' denir. İran'a getirilen şeker kamışı, şifalı bitki olarak görüldüğü için askerler tarafından korunur ve sırrı saklanır. 7'nci yüzyılda Arap Müslümanlar şeker kamışı ile tanışır ve şerbetini yapmayı öğrenirler. İlk reçel de yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla Müslüman Türkler tarafından geliştirilir. Türklerin meyveyi reçel sayesinde uzun süre saklamaları, Batı'yı hayrete düşürür. Önceleri bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak sunulan reçel, saray ve dergahların vazgeçilmezidir. Mevlevi dergahlarında bilinen en eski tarif de gül reçeli olur.

HABERİN DEVAMI