Kayseri yağlaması tarifi: İftarın en iyisi...

Kayseri mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan yağlama, lahmacun ile katmer arasında kalan, nefis soslu bir tariftir! İncecik açılan hamurların arasına bol kıymalı, baharatlı harç sürülerek kat kat dizilir ve her lokmada damak çatlatan bir lezzet sunar. Sofranızda fırtına estirecek bu tarife bayılacaksınız!
Giriş Tarihi: 26.03.2025 08:59 Güncelleme Tarihi: 26.03.2025 08:59

MALZEMELER

Hamur için:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı instant maya (veya ½ paket yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Harcı için:

  • 300-400 gram kıyma
  • 1 adet büyük soğan (rendelenmiş veya ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı rendelenmiş domates (veya konserve domates)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay bardağı su
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 tutam maydanoz (üzeri için)

YAPILIŞI

Hamurun hazırlanışı:

  1. Geniş bir kaba unu eleyin, ortasını havuz gibi açın.
  2. Ilık süt ve suyun içinde mayayı ve şekeri eritip unun ortasına dökün.
  3. Tuzu da ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
  4. Hamurun üzerini kapatıp 30-40 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

İç harcın hazırlanışı:

  1. Tavaya sıvı yağı ekleyip ince doğranmış soğanı kavurun.
  2. Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun.
  3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.
  4. Domates rendesi ve baharatları ekleyip birkaç dakika daha pişirin.
  5. Bir çay bardağı su ekleyip harcı biraz sulu bırakın (lavaşların üzerine rahatça yayılabilmesi için).

Yağlamanın hazırlanışı:

  1. Mayalanan hamuru 10-12 bezeye ayırın.
  2. Her bezeyi açarak ince lavaşlar yapın.
  3. Tavada veya sacda önlü arkalı hafifçe pişirin.
  4. Servis tabağına bir lavaş koyup üzerine kıymalı harçtan sürün.
  5. Tüm lavaşları bu şekilde üst üste dizerek hazırlayın.
  6. En üst kata harç sürdükten sonra dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun! 😋

HABERİN DEVAMI