Muzları asın, peynire sirke damlatın! İşte mutfağınızı taze tutan yöntemler

Gıda israfı, dünyanın en büyük problemlerinden biri ve bunun başlıca nedeni ise doğru muhafaza yöntemlerini bilmiyor olmamız. Yiyecekleri, buzdolabı olmasa bile düşündüğümüzden çok daha koruyabilir ve uzun süre tüketebiliriz.
Giriş Tarihi: 11.06.2021 11:53 Güncelleme Tarihi: 22.06.2021 17:04

Son kullanma tarihleri tabii ki önemli fakat bazı ürünler, son kullanma tarihlerine rağmen kısa bir süre daha tüketilmeye devam edebiliyor. Üstelik sebze ve meyvelerin, peynirlerin muhafaza koşulları da tüketimi uzun bir süreye yaymanıza yardımcı oluyor. İşte hem bütçenizi hem de yiyeceklerinizin tazeliğini koruyacak birkaç ipucu…

OLGUNLAŞMASINI YAVAŞLATMAK İÇİN MUZLARINIZI ASIN

Hemen herkes, muzların kahverengiye dönüşmüş halinden hoşlanmaz. Bu yüzden muzlarınızı bir askıya takmak veya plastik bir torba kullanarak diğer meyvelerden uzak bir noktaya asmak akıllıca bir numara olabilir. Bu şekilde çok fazla oksijen alamayan muzlar, hızlı kararmaları engellenir ve çok daha uzun süre istediğiniz canlılıkta kalmaya devam eder.

KESİLMİŞ MUZLARIN ÜZERİNE BİRKAÇ DAMLA LİMON SIKIN

Atıştırmalıkları önceden hazırlamak, vakit açısından bir avantaj olsa da yemeğin kalitesinde değişiklikler meydana getirebilir. Dilimlenmiş muzlar, kesildikten birkaç dakika sonra kahverengileşir, bu yüzden üzerlerine birkaç damla limon sıkarak bunu engelleyebilirsiniz. Limonun tadının çok güçlü olmasını istemezseniz limon suyunu suyla seyrelterek muz dilimleri üzerinde gezdirebilirsiniz.

KURABİYELERİNİZİ BİR DİLİM EKMEKLE TAZE TUTUN

Kurabiyeleri pişirdikten sonra genellikle atılan ilk adım, onları bir kapta saklamaktır. Kap ne kadar hava geçirmez olursa olsun kurabiyeleriniz gün geçtikçe bayatlayacaktır. Kurabiyelerinizin nemini emmesi için kavanoza bir dilim ekmek koyabilir, bu şekilde kurabiyelerinizin dokusunu uzun süre muhafaza ederek fırından yeni çıkmış gibi tüketebilirsiniz.

KÜFLENMEYİ ÖNLEMEK İÇİN PEYNİRİN ÜZERİNE BİRAZ SİRKE SERPİN

Çoğu kişi peynirleri, bir kabın içinde saklar veya plastik sargıya sarar. Fakat plastik sargı, çok fazla nem çekeceği için küflenmeye sebep olabilir. Küf oluşumunu engellemek için en etkili yöntemlerden biri ise peynire birkaç damla sirke eklemektir. Peynirin tadını bozmaması için sirkeyi çok yoğun kullanmamaya dikkat etmek önemli. Ancak sirke kullansanız bile peynirinizi yağlı kağıda sararak buzdolabına kaldırmanız gerekiyor.

BAL KABAĞINA BİRAZ YAĞ SÜREREK SAKLAYIN

İlk adımda balkabağını iyice yıkadıktan sonra kurulayın. Kabakta kalan nem küflenmeye neden olabileceği için kuruladığınızdan emin olun. Bu işlemin ardından bir yağlanmış bir bezi nazikçe balkabağına sürebilirsiniz. Sonunda parlak fakat çok yağlı ve yapışkan bir dokusu olmayan bir balkabağı elde ettikten sonra daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

ARTAN BİTKİLERLE BİTKİSEL TEREYAĞI YAPIN

Buzdolabınızda maydanoz, dereotu gibi çok fazla bozulmak üzere olan bitki varsa, bunları biraz tereyağı ile karıştırarak bitki karışımlı bir tereyağı oluşturabilirsiniz. Daha da iyi hale getirmek için krema veya kaymağı kullanarak kendi yaptığınız tereyağına karıştırabilirsiniz. Böylece kahvaltılarınızda hem sağlıklı hem de eşsiz bir lezzete kavuşabilirsiniz.

KUŞKONMAZI BİR BARDAK SU İÇERİSİNE KOYUN

Çoğu taze sebze ve meyve gibi kuşkonmazın da çok fazla ömrü yoktur. Bu sorunun çözümü olarak ise onları buzdolabının dışında bir suyun içinde birkaç gün bekletmek. Böylece sadece taze kalmayacak, biraz daha büyüyerek size yemeniz için daha fazla ürün verecektir.

KURUMAMASI İÇİN PEYNİRLERİN UCUNU TEREYAĞI İLE OVALAYIN

Peynirler, uygun şekilde depolanmadığında genellikle oldukça hızlı bir şekilde kurur ve üzerinde büyük çatlaklar oluşur. Peynir parçasının kenarlarına biraz tereyağı ekleyerek, susuz kalması ve kurumaması için ihtiyaç duyduğu nemi sağlayabilirsiniz. Kuruduktan sonra da peynirin her yerine tereyağı sürerek bu kuruluğu ortadan kaldırabilirsiniz.

ZENCEFİLİ BUZLUKTA MUHAFAZA EDİN

Zencefil, genellikle günlük olarak ve büyük miktarlarda tüketilmesi gerekmeyen bir besin. Bu nedenle dondurmak, kalitesini tatmin edici düzeyde 2 ila 9 ay arasında taze tutmanızı sağlar. Üstelik öncesinde rendeleyerek buzluğa kaldırmanız her seferinde bir kaşık almanızı sağlayarak yoğun günlerde size zaman kazandırabilir.

KONSERVELEME

Sebze ve meyvelerin yanı sıra et ve balık gibi ürünleri de daha sonra tüketmek için konserveleyebilirsiniz. Doğru teknikleri kullandığınızda konserve, uzun süre tüketmek için gerekli tüm besinleri depolayabilmenize fırsat verir. Böylece kış aylarında tüketmek istediğiniz yaz sebze ve meyvelerine de istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Özellikle fasulye, bamya gibi sebzeleri uzun süre muhafaza edebilmenizin yanı sıra lezzetli yaz domateslerine yılın her anında ulaşabilirsiniz.

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.