Yediği nar yüzünden hayatından oldu! Meyveleri tarım ilacından arındırmanın tek yolu...

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü netleşti. Bu durum birçok soruyu da beraberinde getirdi. "Meyveler mutfağımıza geldikten sonra en önemli aşama iyi yıkamadır" diye belirten Gıda Mühendisi Setenay Abrekoğlu, meyveleri tüketirken tarım ilacından arındırmanın yollarını anlattı ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
SEDA OKKIRAN
Giriş Tarihi: 16.09.2021 09:31 Güncelleme Tarihi: 16.09.2021 10:24

Kayseri'de 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü netleşti. Peki bu durumda meyveleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Tarım ilacı zehirlenmesinde ne gibi belirtiler ortaya çıkabilir? Gıda Mühendisi Setenay Abrekoğlu: "Meyvelerin dayanıklılığının arttırılması ve ekilen üründen verim almak amacıyla kullanılan tarım ilaçları, standartlarda belirlenen şekilde ve miktarda kullanılmadığında toplum sağlığını kötü etkileyen sonuçlar doğurabilmektedir." diye belirterek, meyve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

"EN ÖNEMLİ AŞAMA İYİ YIKAMADIR"

Gıda Mühendisi Setenay Abrekoğlu: "Meyve tüketiminde dikkat etmemiz gereken ilk konu meyvenin mutfağımıza nereden geldiği ve hangi koşullarda yetiştirildiğidir. İyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilmeyen, bilinçsiz ilaçlama yapılan meyvelerde pestisit adı verilen ilaç kalıntıları belirlenen limit değerin üzerinde bulunabilir. Meyvelerin dayanıklılığının arttırılması ve ekilen üründen verim almak amacıyla kullanılan tarım ilaçları, standartlarda belirlenen şekilde ve miktarda kullanılmadığında toplum sağlığını kötü etkileyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple meyve seçerken güvenilir, bilinçli tarım uygulamalarının uygulandığı ve kontrollerinin standartlara göre yapıldığı firmalardan alışveriş yapmak önemlidir.

Meyveler mutfağımıza geldikten sonra ise en önemli aşama iyi yıkamadır. Özellikle üzüm gibi yüzey alanı geniş ve iç içe geçmiş meyvelerde ilaç kalıntılarının aralıklara girme riski daha yüksek olduğundan kalıntı miktarını minimuma indirmemiz gerekir. İlaç kalıntıları genellikle yüzeyde birikim yaptığı için iyi bir yıkamadan sonra kabuklu meyvelerde kabuğu soymak faydalı olacaktır.

Meyveyi soyarken de kullandığımız bıçak, kesme tahtası gibi ekipmanların temizliğine dikkat etmemiz gerekir. Örneğin yıkanmış temiz bir meyveyi, yıkanmayan kirli bir meyvenin temas ettiği tablada kesersek hem mikroorganizma hem de ilaç kalıntısı bulaşma riskini arttırmış oluruz." diye belirtti.

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.