Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Mutfak Sırları Haberleri Balın sofralarımıza nerelerden geldiğini biliyor muydunuz? Gerçeği öğrenince çok şaşıracaksınız...

Balın sofralarımıza nerelerden geldiğini biliyor muydunuz? Gerçeği öğrenince çok şaşıracaksınız...

Herkesin severek tükettiği bal için arıların 2 milyon çiçek gezdiğini biliyor muydunuz? Geçmişiyle sizlerde merak uyandıran balın sofralarımıza nerelerden geldiğini hiç merak etmiş miydiniz? İdil Çimrin, bal hakkında çarpıcı bilgileri anlattı.

İDİL ÇİMRİN
İDİL ÇİMRİN
Giriş Tarihi: 24.05.2025 12:26 Güncelleme Tarihi: 24.05.2025 12:49
PAYLAŞ
ABONE OL
Balın sofralarımıza nerelerden geldiğini biliyor muydunuz? Gerçeği öğrenince çok şaşıracaksınız...

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok faydalı bir besine yer veriyorum. Arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın, arıların bal midesi denilen organlarında kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen mucizevi besin bal ile ilgili bir tarif hazırladım. Biliyorsunuz çeşit çeşit, renk renk bal var ve aslında hiçbiri, bir diğeri ile aynı değil. Neden böyle diye birkaç kaynaktan araştırdım. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlara ve yöreye göre değişkenlik gösteriyormuş. Balın kokusunu bile çiçeklerdeki uçucu yağlar verirmiş ki, bu aynı zamanda çiçeklerin de kokularını sağlayan yağmış. Bal öyle enteresan mucizevi bir besin ki; nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadığı sürece bozulmuyor ve zamana karşı uzun süre direnebiliyor.

BALIN DA BİR HİKAYESİ VAR
Balın tarihi; Sümerler, Babiller ve kutsal Hint bilgileri kadar geçmişe dayanıyor. Esasen arılar, en az 100 milyon yıldır bal üretiyorlarmış. Bal; eskiden binaları ve evleri kutsamak için kullanılırmış. Kleopatra, genç görünmek için düzenli olarak bal ve süt banyosu yaparmış. Avrupalı göçmenler ise, Avrupa bal arısıyla 1600'lü yıllarda Amerika'da tanışmışlar. Diğer yandan, Avrupalı bal arıları, Apis Melifera türü. Kovanlarında gerekli olandan fazla bal üretmeye, insanlar da fazla olanı toplamaya başlamış. Bu tabii yalnızca bir başlangıç. O kadar çok çeşit ve kokuda bal mevcut ki her birinin ayrı hikayesi olabileceğini düşünüyorum. Amerika'da yonca, okaliptus, portakal çiçeği ve karabuğdaydan meydana gelen 300 çeşit bal olduğunu öğrenince epey şaşırdım. Ancak genel geçer bir bilgi var ki, o da açık renkli balların daha yumuşak lezzette olduğu, daha koyu renkte olanların ise daha yoğun lezzete sahip olduğu yönünde.

Balın içeriğinde; meyve şekeri olan fruktoz, glukoz ve su var. Ayrıca kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko ihtiva etmesinden dolayı mucizevi bir besin. Bal, uzun yıllardan beri antibakteriyel özelliği sebebiyle mikroplara karşı bir önlem olarak kullanılmıştır. Yunan ve Roma atletleri balı, güç ve dayanıklılıklarını artırmak için kullanmışlar. Ben bugün size, kimsenin hayır diyemeyeceğini düşündüğüm ballı lokma tatlısını hazırladım. Bakalım beğenecek misiniz?.. Bal, evinizde her zaman bulunan bir besin olduğu için yapımı ve malzemeleri çok kolay bulunabilen bu tatlıları rahatlıkla yapabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Bu tarifte yumurta yok! Dünyaca ünlü pastacıdan damak çatlatan çikolatalı kek tarifi: Deneyen aşık oluyor…

Bu tarifte yumurta yok! Dünyaca ünlü pastacıdan damak çatlatan çikolatalı kek tarifi: Deneyen aşık oluyor…

Sır gibi saklanan teşrübe tarifi! Sofranızda vazgeçilmeziniz olacak

Sır gibi saklanan teşrübe tarifi! Sofranızda vazgeçilmeziniz olacak

Osmanlı saraylarının gizli şifa iksiri: Bin yıllık şerbet sırları!

Osmanlı saraylarının gizli şifa iksiri: Bin yıllık şerbet sırları!

BALLI LOKMA TATLISI

MALZEMELER


Hamuru için:
3 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı bal
Ayçiçek yağı


YAPILIŞI: Öncelikle şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kapatıp bal ilave edip karıştırıyoruz. Ardından şerbeti soğutuyoruz. Hamur malzemesini iyice karıştırıp hamur yoğuruyoruz ve kapaklı bir kabın içine alıp mayalandırıyoruz. Yağı kızdırıyoruz ve ayrıca tezgahı hafif yağıyoruz. Hamurdan küçük bezeler kopartıp o yağın üzerinde yuvarlayıp elimizle ortasına delik açıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Arkalı önlü kızartıp çıkar çıkmaz hemen soğuk şerbete atıyoruz. Hamurumuz bitene kadar bu işlemi yapıyoruz.

Bu tarifte yumurta yok! Dünyaca ünlü pastacıdan damak çatlatan çikolatalı kek tarifi: Deneyen aşık oluyor…

Bu tarifte yumurta yok! Dünyaca ünlü pastacıdan damak çatlatan çikolatalı kek tarifi: Deneyen aşık oluyor…

Sır gibi saklanan teşrübe tarifi! Sofranızda vazgeçilmeziniz olacak

Sır gibi saklanan teşrübe tarifi! Sofranızda vazgeçilmeziniz olacak

Osmanlı saraylarının gizli şifa iksiri: Bin yıllık şerbet sırları!

Osmanlı saraylarının gizli şifa iksiri: Bin yıllık şerbet sırları!

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Kuruluş Osman
    5. Can Borcu
    6. Aile Saadeti
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın