Ev yapımı krokanlar: Lezzet dolu tariflerle atıştırmalık keyfi!

Krokan, toz şekerin ocakta karamelize edilip çeşitli kuruyemişlerle bir araya getirilerek hazırlanan, gevrek ve kıtır bir atıştırmalıktır. Bu tariflerle krokan yapmak oldukça kolaydır ve kendi zevkinize göre hazırlamanız mümkündür. İster susam, ister fındık, ister fıstık tercih edin, her biri kendine özgü lezzetiyle sofralarınıza renk katacaktır.
Giriş Tarihi: 26.02.2024 10:38 Güncelleme Tarihi: 26.02.2024 10:38
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bayramlarda ve özel günlerde misafirlerimize ikram etmek üzere, meraklısı çok olan krokanı evde yapmayı deniyoruz. Şimdi efsanevi krokan tarifleri vermeden önce, krokanın ne olduğunu açıklayalım. Krokan; toz şekerin ocak üzerinde karamelize edilip fındık, yer fıstığı, ceviz içi,badem içi, susam, Antep fıstığı, kuru üzüm, kuru kayısı ve bal ilave edilip karıştırılarak soğutulmasıyla elde edilen gevrek, kıtır bir yiyecektir. Krokan yapımında mutfaklarımızda genelde toz şeker kullanılır. Krokan hazırlandıktan sonra soğutulması için yağlı kağıt üzerine dökülerek yayılır, ya da mermer üzeri margarinle yağlanarak üzerine krokan yayılır. Aslında yapımı son derece kolay olan ve bir o kadar da sevilen bu şekerleme hakkında sıkıntı çeken varsa veya 'Şimdiye kadar hiç krokan yapmadım' diyorsanız, bugünden sonra artık yapacaksınız. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...


SUSAM KROKAN
MALZEMELER
  • 2 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 3 çay bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI: Susam kavrulmamışsa 10 dakika tavada kavuruyoruz. Şekeri teflon tavaya alıyoruz. Limon suyunu da katıp kısık ateşte karamelize ediyoruz. Bu arada yağlı kağıttan büyükçe iki parça kesiyoruz. Şeker tamamen eriyince ocağın altını kapatıp susamı ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. Yağlı kağıdın üzerine döküp diğer yağlı kağıdı üstüne kapatıp merdane ile düzleştiriyoruz. Hemen büyük bir bıçakla istediğimiz gibi kesiyoruz.
PÜF NOKTASI
Keserken hızlı hareket edilmeli, çok çabuk sertleşiyor. Kesmezseniz sertleştikten sonra elinizle parçalara bölebilirsiniz.
FINDIK KROKAN
MALZEMELER
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı fındık
  • 3-4 damla limon suyu

YAPILIŞI: Teflon tavaya şekeri ve fındığı alıyoruz. Kenarlardan şeker erimeye başlayınca tahta bir kaşıkla karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlıyoruz. Şeker eriyince içine limon damlatıp bir dakika daha pişiriyoruz. Mermer bir tezgahın üzerini sıvı yağ ile yağlayıp karışımımızı bu yağlanmış yere döküp yayıyoruz. 10 dakika kadar bekleyip bir kenarından elimizle hafifçe kaldırıyoruz. Krokan tamamen katılaşmışsa elimizle istediğimiz büyüklükte kırıyoruz.
PÜF NOKTASI
Krokanları sakın açıkta bırakmayın. Nemlenip yapış yapış bir hal alır. Hep ağzı kapalı bir kavanozda saklayın.


FISTIK KROKAN
MALZEMELER

  • 1 su bardağı fıstık
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Şeker ve tereyağını teflon tavada eritip fıstıkları ilave ediyoruz. Karamel kıvamına gelene kadar karıştırıp ateşten alıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye döküyoruz. Soğuduğu zaman hazır oluyor.
HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.