Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Mutfak Sırları Haberleri Her sofraya yakışacak 3 tahinli tarif: Enerji, lezzet ve gelenek bir arada!

Her sofraya yakışacak 3 tahinli tarif: Enerji, lezzet ve gelenek bir arada!

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tahinli lezzetlere yer veriyorum. Tahinin bir susam ezmesi olduğunu söyleyebilirim. Kabukları soyulmuş ve kızartılmış susamların ezilmesi ile meydana geliyor ve Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada tüketiliyor. Tahin çok çeşitli mutfak kültürlerinde farklı şekillerde kullanılıyor. Türkiye'de çoğunlukla pekmeze eklenerek kahvaltılarda kullanılan tahini ben bugün, közlenmiş patlıcan ile, kek ile ve Nazilli'nin meşhur lezzeti olan çörek ile beraber işliyorum.

İDİL ÇİMRİN
İDİL ÇİMRİN
Giriş Tarihi: 15.05.2025 11:33
PAYLAŞ
ABONE OL
HER SOFRAYA YAKIŞACAK 3 TAHİNLİ TARİF: ENERJİ, LEZZET VE GELENEK BİR ARADA!

Tahinle pekmez ikilisini sevmeyen yoktur. Tahini geleneksel olarak pekmezle tüketiriz ki bu ikili çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ancak tahini beslenmeye daha fazla dahil etmek, tahinin faydalarından daha çok yararlanmak adına akıllıca olacaktır. Salata soslarına ekleyerek hem salatalarınıza lezzet, hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.


Bozulmaya, çürümeye ve kokuşmaya karşı da çok dayanıklı bir besin olan tahin, oldukça fazla yağa sahiptir ve buzdolabında muhafaza edilir.
Tahin, ayrıca çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Her biri sağlıklı yağ asidi olan, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca iyi bir protein kaynağı olan tahini, vejeteryan olarak beslenen kişiler de rahatlıkla tüketebilir. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı da oldukça düşüktür. 'Ali Baba ve Kırk Haramiler' masalındaki meşhur 'Açıl susam açıl' sözü, susam tohumlarının olgunluğa eriştikten sonra patlayarak açılmasından sebep söylenmiştir..
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...


TAHİNLİ ÇÖREK

MALZEMELER
50 gr. tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
Yarım çay kaşığı tuz
2.5 çay kaşığı instant maya
4 su bardağı un
İÇ HARCI İÇİN:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
Susam
YAPILIŞI: Çörek hamuru için; un haricindeki gerekli olan malzemelerin tamamını derin bir kap içerisinde karıştırıyoruz. Üzerine azar azar un ilave ederek yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun üzerini bir bez ile örtüp mayalanması için bekletiyoruz. İç harcı için tahin ve toz şekeri bir kase içerisinde karıştırıyoruz. Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz ve bir parçasını üzeri örtülü bir şekilde bekletiyoruz. Diğer parçayı unlu bir zemin üzerinde oklava yardımı ile açıyoruz. Üzerine her yerine gelecek şekilde tahinli şeker karışımından sürüyoruz. Hamurun ortasından küçük bir delik açıyoruz ve hamur delikten dışarı doğru olacak şekilde rulo yapıyoruz. Elde edilen yuvarlak rulo hamuru iki eş parçaya bölüyoruz. Rulo hamurları yuvarlayarak biraz inceltiyoruz ve burgu yapıp kendi etrafında döndürürerek spiral bir şekilde sarıyoruz. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Hazırlanan çöreklerin üzerine fırça yardımı ile pekmezli yumurta karışımını sürüp susam serpiştiriyoruz. 180 derecede, üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

TAHİNLİ KURABİYE

MALZEMELER
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
1.5 su bardağı pudra şekeri
2 kahve fincanı tahin
1 paket vanilya
3-3. 5 su bardağı un
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
YAPILIŞI: Sıvı yağ, tahin, pudra şekeri, vanilya ve ceviz içini bir kabın içinde karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında altı pembeleşene kadar pişiriyoruz.

HUMUS

MALZEMELER
2 su bardağı nohut
5 yemek kaşığı tahin
4 diş sarımsak
1 adet taze sıkılmış limon suyu
4 yemek kaşığı su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı tuz

ÜZERİ İÇİN:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
4 dal maydanoz
YAPILIŞI: Ayıklanmış nohutları üzerini geçecek kadar suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Suyunu süzdürdüğümüz haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklıyoruz. Ezilmiş sarımsakları küçük parçalar halinde doğruyoruz. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu mutfak robotu ya da blender yardımıyla krema kıvamı alana kadar karıştırıyoruz. Humus karışımını servis tabağına yayıyoruz ve servis ediyoruz.

Sır gibi saklanan teşrübe tarifi! Sofranızda vazgeçilmeziniz olacak

Sır gibi saklanan teşrübe tarifi! Sofranızda vazgeçilmeziniz olacak

Osmanlı saraylarının gizli şifa iksiri: Bin yıllık şerbet sırları!

Osmanlı saraylarının gizli şifa iksiri: Bin yıllık şerbet sırları!

Artık üşenmeden pişireceksiniz...Bir gece önce ıslatma derdi kalmayacak! İşte nohutları pamuk gibi yapan yöntem!

Artık üşenmeden pişireceksiniz...Bir gece önce ıslatma derdi kalmayacak! İşte nohutları pamuk gibi yapan yöntem!

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Bir Gece Masalı
    5. Kuruluş Osman
    6. Sustalı Ceylan
    7. Can Borcu
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın