Tavuk Göğsünden Neler Yapılır? Didiklenmiş, Haşlanmış Tavukla Ne Yemek Yapılabilir?
Tavuk eti ile yapılacak onlarca yemek için tavuk göğsünden neler yapılır sorusu akıllara gelir. Tavuk eti ile yapılabilecek onlarca yemek çeşidi var. Özellikle birçok tavuk yemeği tavuğun göğüs kısmı ile yapılır. Tavuk göğsü didiklenmiş şekilde servis edildiği de olur. Didiklenmiş tavuk göğsü ile ne yapılır, sorusuna çorbadan salataya birçok yemek çeşidine ulaşabiliriz. Haşlanmış tavukla ne yapılır, sorusuna ise tavukla yapacağımız hemen her yemek için tavuğun önce haşlanması gerektiği yanıtını veririz.
Tavuk Etinden Neler Yapılır?
Beyaz etin sultanı tavuk eti ile yapılacak onlarca yemek yapılır. Bu yemekler her yörenin kendine özgü yemekleri olarak dünyaya yayılmıştır. Tavuk etinin but, kelebek, göğüs, kanat veya ciğer gibi birçok yerinden yemekler yapılır. Kanat ve kelebek çeşitleri genellikle mangalda veya fırında piştiğinde lezzetleri sizin için vazgeçilmez olacaktır. But ise genellikle kızartılarak yenilir. Tavuğun ciğeri ile yapılan Arnavut ciğeri yemeği ise dillere destandır.
Sofralarımızın vazgeçilmezi tavuk etinin faydalarını şu şekildedir:
- Besin içeriği çok değerlidir.
- Proteinleri yüksek biyolojik değere sahiptir. Az doymuş yağ içerir. B vitamini kaynağıdır.
- Kolay sindirilebilir protein kaynağıdır. Vücuda amino asit desteği büyüktür.
- Kilo yönetimini sağlar.
- Kalp sağlığı için iyidir. Kolesterolü kötü yönde etkilemez.
- Hamilelikte iyi bir besin kaynağıdır. Annenin ve bebeğin sağlığını iyi yönde etkiler.
- Bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını içerisindeki çinko sayesinde dengeler ve korur.
- Doğurganlık için iyidir. Sperm ve yumurta kalitesini arttırır.
- Ruh halini iyileştirebilir. Beynimizdeki serotonin hormonunun artmasını sağlar.
- Kas-iskelet sistemi sağlığını içerisindeki fosfor, kalsiyum ve proteinle olumlu yönde etkiler.
- Tiroid fonksiyonunu içerisindeki bakır, krom, fosfor ve selenyum ile iyileştirebilir.
Tavuk Göğsünden Neler Yapılır?
Kırmızı et ve sebze yemekleri tüketmek ne kadar sağlıklı ise tavuk eti tüketmekte o kadar sağlıklıdır. Tavuğun göğüs kısmı ile yapılan yemekler en fazla tercih edilendir. Tavuk göğsü ile yapılan onlarca yemek çeşidinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Soslu Tavuk Göğsü
- Köri Soslu Tavuk
- Balzamik Soslu Tavuk
- Soya Soslu Tavuk
- Tavuklu Sultan Kebabı
- Tavuk Tantuni
- Ispanak Yatağında Çıtır Tavuk
- Tavuklu Çökertme Kebabı
- Çıtır Tavuk
- Tavuklu Arap Tava
- Tavuk Dürüm
- Tavuk Sote
- Şinitzel
- Izgara Tavuk Bonfile
- Kekik Soslu Tavuk
- Tavuk Beyti
- Tavuklu Yufka Mantı
- Beşamel Soslu Patatesli Tavuk
- Tavuklu Hünkârbeğendi
- Tavuk Burger
- Tavuklu Zade Kebabı
Didiklenmiş Tavukla Ne Yapılır?
Tavuk etini sadece ana yemeklerde değil salataların içinde de görmeye alıştık. Sofralarımızı zenginleştiren salatalara daha da zenginlik katan tavuk eti genellikle didiklenerek kullanılır. Didiklenmiş tavuk, tavuk eti haşlandıktan sonra tel tel ayrılarak elde edilir. Didiklenmiş tavuk ile salatalardan başka bir de çorbalarımızı da yaparız. Didiklenmiş tavuk ile yapılan bazı yemekleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Terbiyeli Tavuk Çorbası
- Tavuklu Pilav
- Yoğurtlu Tavuk Salatası
- Tavuklu Kuskus Salatası
- Kremalı Tavuk Çorbası
- Çerkez Tavuğu
- Soya Soslu Tavuklu Makarna
- Tavuklu Taze Fasulye Salatası
- Muradiye Çorbası
- Arap Aşı Çorbası
- Tavuklu Yoğurtlu Mercimek Salatası
- Gülüklü Çorbası
- Tavuklu Ekşili Köfte
Haşlanmış Tavukla Ne Yapılır?
Sağlık açısından tavuk etinin haşlanarak tüketilmesi en doğru seçimdir. Tavuk eti neredeyse tüm yemekler yapılırken ilk önce haşlanır. Sadece haşlanarak yapılan tavuk haşlama yemeğinden ziyade ilk etabının haşlanması ile yapılan yemekler de vardır. Haşlanmış tavuk ile yapılan yemekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tavuklu Bezelye
- Tavuklu Taze Fasulye
- Tavuklu Fette
- Tavuk Haşlama
- Haşlanmış Tavuklu Sandviç
- Islama
- Perde Pilavı
- Tavuklu Mantı
- Tavuklu Börek