Bayramda sindirim sisteminizi korumanın yolları! Yemek yerken bu hataya dikkat...
ÖĞÜN ARALARINI DÜZENLEYİN
- Ramazan ayının sonlanmasıyla yiyecek miktarı aniden artırılmamalı.
- Öğün araları en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmeli.
- Bayrama kızartma, kavurma yöntemleriyle besinlerle pişirilmiş değil hafif bir kahvaltıyla başlanmalı. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, hamur işi, ağır gıdalardan kaçınılmalı.
- Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler ikram edilmeli.
- Sahura kalkmak, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığına dönüşmemeli.
TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!
- Bayram süresince mide ile bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından, aşırı yeme eğiliminden uzak durulmalı.
- Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar diyete bayram süresince de uymalı.
EGZERSİZE DEVAM EDİN
- Tüm bireyler özellikle de yaşlı, tansiyon hastası olanlar kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda içmemeli.
- Sıvı ihtiyacının karşılanmasında su başlıca tercih olmalı. Günlük su gereksinmesi: 35 ml x vücut ağırlığı (kg) şeklinde hesaplanmalı.
- Bayram ziyaretlerine mümkün olduğunca yürüyerek gidilmeli.
- Fiziksel aktivitenin artırılması adına haftada 5 gün en az 30 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite gerçekleştirilmeli.