Dorsalji Nedir? M54 Dorsalji Neden Olur, Belirtileri Neler ve Tedavisi Nasıl Olur?
Sırt, kas ve kemik ağrılarını ifade eden dorsalji nedir diyenler olabilir. Bu rahatsızlığı olanlar, ancak isminin ne olduğunu bilmeyenler M54 dorsalji ne demek diye düşünür. Dorsalji tedavisi nasıl olur diye araştıranlar, bunun için öncelikle ağrıların nedeninin teşhis edilmesi gerektiğini bilmelidir. Kendisinde olup olmadığını anlamak isteyenler, dorsalji belirtileri neler diye sorar. Yaşam kalitesini düşüren dorsalji nasıl geçer?
Dorsalji Nedir?
Latince bir kelime olan dorsalji, "dorsal" (sırt) ile "algia" (ağrı) sözcüklerinin birleşmesi sonucu oluşmuştur. M54 Dorsalji bir sendromdur ve sırt, bel, kaslar ile kemiklerde ortaya çıkar. Ağrıya ek olarak yanma, sıcaklık, uyuşukluk ve batma hissi de görülebilir. En önemli nedenleri arasında duruş bozukluğuna sahip olmak, masa başı işte çalışıyor olmak, stresli ve gergin ortamlarda bulunmak gibi hem fiziksel hem de psikolojik faktörler bulunur. Tüm bunların yanı sıra kaza veya travma sonucu da oluşabilir. Menopoza girmiş kadınlarda yaygın olarak görülen osteoporoz (kemik erimesi) dorsaljiye zemin hazırlar. Ek olarak, disklerde kireçlenmeye sebep olan dejeneratif disk hastalığı da dorsaljinin en sık görülen nedenleri arasındadır. Diğer nedenleri ise şunlardır:
Ani hareketler sonucu oluşan zedelenmeler
Kaslarda kasılma
Beyin fonksiyonlarında bozukluk
Disklerde meydana gelen hasarlar
Eklem iltihabı (osteoartrit)
Omurgada bulunan boşlukların daralması (spinal stenoz)
Artrit
Kırıklar
Omurgada oluşan tümörler
Omurgada meydana gelen eğrilik (skolyoz)
Fiziksel ve psikolojik travmalar
Eklem dışı romatizma (miyofasiyal)
Dorsalji türlerine göre 6'ya ayrılır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Servikal Dorsalji - Boyun kısmı
Servikotorasik Dorsalji - Boyun ile üst göğüs kısmı
Torasik Dorsalji - Göğüs kafesinin arka kısmı
Tarakolomber Dorsalji - Göğüs ve belin kesiştiği kısım
Lomber Dorsalji - Bel kısmı
Lumbosakral Dorsalji - Bel ile kuyruk sokumu kısmı
Dorsalji Belirtileri Neler?
Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı, yanma, batma ve uyuşukluk şeklinde baş gösteren dorsaljinin belirtileri arasında aşağıdakiler bulunur.
Sırt, boyun, bel ve göğüste ağrı
Ellerde, kollarda, ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissetme
Yanma
Batma
Sürekli pozisyon değiştirme ihtiyacı hissetme
Otururken veya yatarken kalkmakta zorlanma
Eğildikten sonra kalkmakta güçlük çekme
Yürümekte zorluk yaşama
Baş ağrısı ve baş dönmesi
Fiziksel aktiviteye bağlı olarak artan ağrılar
Dorsalji Nasıl Tedavi Edilir?
Bu rahatsızlığın doğru bir biçimde tedavisinin yapılabilmesi için nedenlerinin net olarak anlaşılması gerekir. Uzmanlar tarafından yapılan ve istenen tetkikler arasında MR, BT ve EMG bulunur. Bunların sonucunda dorsaljinin esas nedeni anlaşılır ve hastaya uygun bir tedavi yöntemi seçilir. Çünkü, çoğu kişide dorsalji görülse de meydana gelme sebebi herkeste aynı değildir. Ancak çoğunlukla terapötik tedavi uygulanır. Durumu daha ağır olan hastalarda cerrahi operasyonlara da başvurulabilir. Ek olarak uzman doktorlar, dorsalji sorunu olan hastalarına düzenli olarak masaj ve hafif egzersiz yapmalarını tavsiye eder. Kas gevşeticiler ile ağrı kesiciler, kişilerin günlük hayatlarına zorlanmadan devam edebilmeleri açısından önemlidir.