Eksikliği zeka geriliğine neden olabilir! Aman dikkat...

İyot eksikliği, çok fazla bilinmese de aslında önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Öyle ki eksikliğinde zihinsel, cücelik, zeka ve fiziksel gerilik yaşanabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek için iyot içeren besinleri doğru miktarda tüketmek gerekiyor.
Giriş Tarihi: 23.10.2021 15:15 Güncelleme Tarihi: 23.10.2021 15:15

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, çocukların 50-120, yetişkin bireylerin 100-150, anne adaylarının ise 200-250 mikrogram iyot alması gerektiği önerildi. İyot yetersizliğinin tiroid hormonu salgılanmasındaki yetersizlik sonucu kretinizm adı verilen zihinsel, bedensel gelişimde durma ve cücelik ile zeka geriliği, fiziksel, motor geriliği gözlendiği belirtildi. Hafif iyot eksikliğinin bile önemli bir öğrenme yeteneği kaybına neden olabileceği aktarıldı.

DÜNYA NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİ RİSK ALTINDA

İyot eksikliği bozuklukları dünya üzerinde önemli bir halk sağlığı problemi olarak görüldüğü kaydedilen açıklamada, "Günümüzde, dünya nüfusunun üçte biri oranında iyot eksikliği bozuklukları riski altındadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yaklaşık 54 ülke iyot eksikliğine sahip olarak gösterilmektedir. Dünyada iyot eksikliğinin önlemesindeki yaygın olarak kullanılan en etkin ve ucuz yöntem tuzların iyotlanması olarak belirtilmektedir. Dünyada birçok devletin uyguladığı tuzların iyotlanması politikası Türkiye'de 1994 yılında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliği ile "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı" kapsamında başlatılmış olup; 1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının iyotla zenginleştirilmesi sağlanmıştır" denildi.

İYOT İÇEREN BESİNLER

Açıklamada, "İyotlu tuz kullanımı başta olmak üzere iyot alabileceğimiz doğal kaynakların başında deniz ürünleri gelmektedir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, patates, yumurta, süt ve süt ürünleri, kızılcık, vb. gıdalarda iyot miktarı fazladır. Ispanak, soya fasulyesi, pazı, kabak, sarımsak fasulye, yulaf, pirinç, kırmızı et, karaciğer, baklagiller, muz çilek, kuru erik, şalgam gibi besinlerde de iyot bulunur. Ülkemizin birçok bölgesinde iyot sınırda yeterli olmasına rağmen, gebelerde hâlâ ciddi oranda iyot eksikliği mevcuttur. Elimizdeki mevcut veriler gebelik ve emzirme döneminde artan iyot gereksinimi düşünüldüğünde, sadece iyotlu tuz ile bunun karşılanamadığını göstermektedir" ifadelerine yer verildi.

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.