İltihabı kurutan en etkili içecek... Bağışıklığınız bu sayede tavan yapacak!

Kısa süreli bir iltihaplanma, vücudun bunu kolayca savuşturmasını sağlayabilir. Ancak bu süreç uzun süreli bir döngüye dönüşürse genel sağlık düzeyinizi etkileyebilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Vücutta uzun süreli devam eden bir iltihap durum ise sağlıksız seçimlerden ve kötü bir yaşam tarzından kaynaklanıyor olabilir. Zamanla kronik iltihaplanma hücrelere de zarar verir. Bu nedenle tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz oldukça önemlidir. İşte iltihabı kökünden söken bağışıklığınızı tavan yaptıran içecekler…
Giriş Tarihi: 23.06.2022 09:26 Güncelleme Tarihi: 23.06.2022 09:26

Vücutta meydana gelen iltihaplanma için atılacak ilk adım önereceğimiz içecekleri beslenmenize dahil etmek olmalıdır. Bu sayede kısa süre içerisinde kendinizi çok daha iyi hissedecek ve güçlü bir bağışıklığa sahip olacaksınız.

ANANAS SUYU

Araştırmalarda sıkça konu edinilen ve oldukça güçlü bir antienflamatuar olan bromelain enzimi ananasın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Foods adlı dergide 2021 yılında yayınlanan ve bromelain üzerine yapılan çalışmaların gözden geçirildiği araştırma bu konuda ananasın ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi. Bromelain yüksek biyoyararlanıma sahip olduğundan yani vücut tarafından oldukça hızlı emilip uzun süre güçlü kaldığından alerjiler, sinuzit, kanser, yanıklar ve hatta kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.

Yapılan çalışmalar bromelainin iltihaplı romatizmaya sahip hastalarda hem ağrı kesici hem de ödem attırıcı etkiye sahip olmanın yanı sıra iltihabı da azalttığını göstermektedir. Ayrıca egzersiz yaptıktan sonra içilen ananas suyu ise potasyum bakımından oldukça zengin olduğundan kas ağrılarını onarıp hafifletmeye ve iltihabı geçirmeye yardımcı olmaktadır. Ananasın her kısmında bromelain bulunsa da en yüksek oran ise gövde kısmındadır.

ZERDEÇALLI SICAK SÜT

Zerdeçalın içerisinde kurkumin adı verilen ve neredeyse tüm kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltan bir madde bulunur. Oldukça güçlü bir antienflamatuar olan zerdeçal turuncu renkli bir baharattır.

Zerdeçal üzerinde yapılmış 209 tarihli bir araştırmada, dizlerinde eklem iltihabı bulunan 139 hasta iki grubu ayrıldı. Bir grup günde 3 adet zerdeçal kapsülü alırken diğer gruba ağrıyı ve iltihaplanmayı gideren 50 mg'lık farklı bir ilaç verildi. 14 ve 28 gün sonra ise tüm hastalar yaşadıkları ağrıyı puanladı. Araştırmacılar doğal bir baharat olan zerdeçalı tüketen hastaların şikayetlerinde ciddi bir düşüş gözlemledi. Buna ek olarak ise yan etkisi yok denecek kadar azdı. Farklı çalışmalarda gözlemlendiği üzere zerdeçal, aynı zamanda kalın bağırsak iltihabı olarak da bilinen kolite karşı da oldukça etkili bir iltihap söktürücüdür.

Zerdeçal tozunu neredeyse tüm içeceklerinize karıştırarak tüketilebilir. Ancak içerisindeki kurkumin bir miktar yağ ile tüketildiğinde vücutta çok daha iyi emilecektir. Bu nedenle bir smoothie hazırlayıp içerisine zerdeçalın yanına avokado ya da süt eklemek ideal bir tercih olacaktır. Bizim size önereceğimiz tarif ise badem sütü ve hindistan cevizi yağı ile yapılan zerdeçallı süt.

Malzemeler;

2 su bardağı şekersiz badem sütü

1 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı hindistan cevizi sütü

1 çay kaşığı toz zerdeçal

1 çay kaşığı tarçın

1 tutam karabiber

Taze rendelenmiş zencefil

Yapılışı;

Tüm malzemeleri bir tencerenin içerisinde çırparak karıştırın. Arından yüksek ısıda kaynamasını bekleyin ve kaynayınca altını kısın. 10 dakika bu şekilde pişirin ve içeceğiniz hazır! Bu tariften 2 porsiyon çıkmaktadır. Dilediğiniz şekilde miktarı arttırıp azaltmanız da mümkündür.

YEŞİL ÇAY

İçeceğiniz en sağlıklı içeceklerin başında gelen yeşil çayın yararları saymakla bitmiyor. Başta hastalıklarla savaşan antioksidanlarla dolu olan bu içecek aynı zamanda yağ yakımını arttırıp metabolizmayı da hızlandırıyor. Yeşil çay sevmeyenler için ise matcha da ideal bir tercih olabilir. Yapılan çalışmalar matcha ve yeşil çay içmenin iltihap söktürücü özellikleri sayesinde kişilerde iltihabın yarattığı semptomları da hafiflettiğini göstermektedir.

Food Science and Human Wellness adlı dergide 2022 yılında yayınlanan bir makalede, yeşil çayı polifenollerinin bağırsakta bulunan bağışıklık için oldukça önemli epitel bariyeri güçlendirdiğini ve bağırsaktaki mikropların ise sağlıklı bileşimini desteklediğini göstermekte olduğu açıkladı. Bu sayede bağırsakta bulunan iltihaptan kaynaklanan rahatsızlıkların da iyileştiği gözlemlenmiştir.

KEMİK SUYU

Genelde çorbaların içerisinde kullanılan kemik suyu, iltihaplanma için birebirdir. Tavukların, sığırların ya da diğer hayvanların kemik ve bağ dokularının kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu, bağırsak mikrobiyomunu destekleyen mineral, vitamin ve amino asit konsantrasyonu sayesinde adeta sihirli bir iksir gibidir.

Kronik iltihaplanmaya karşı en iyi savunma, bağırsak sağlığını korumaktır. İncelemelere göre bağırsak sağlığınızın kötü olması, zararlı ve sağlıksız maddelerin kan dolaşımınıza sızarak iltihaba neden olmaktadır. Kemik suyu aynı zamanda kolajen, jelatin, glutamin, glisin ve hidroksiprolin bakımından oldukça zengindir ve tüm bu maddeler iltihaplanmayı azaltma gücüne sahiptir.

ZENCEFİL ÇAYI

Kronik iltihaplanma sorununuz varsa tek yapmanız gereken taze zencefili sıcak suda demleyip içmektir. Lezzetli aroması sayesinde binlerce yıldır mide bulantısını da gidermek için kullanılan zerdeçal, ağrıyı azalttığı gibi iltihabın da önüne geçer.

Yapılan bir araştırma sonucunda zencefil tüketen bireyledeki iltihaplanma oranının tüketmeyenlerinkinden %40 daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Zencefil aynı zamanda ağrı kesici yönüyle de etkili bir besin olarak tüketilebilir.

VİŞNE SUYU

Çalışmalar, vişnenin kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolünü düşürebileceğini ve bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltabileceğini göstermektedir. Nutrients adlı dergide 2019 yılında yapılan bir araştırmada kan basıncı ve kolesterol üzerindeki bu olumlu etkisinin vişnenin antioksidan ve antienflamatuar etkisinden kaynaklanabileceğinin altı çiziliyor. Bir grup üzerinde yapılan çalışmada deneklerin yarısı 12 hafta boyunca sadece vişne suyu içerken diğer gruba ise farklı içecekler verildi. Bu sürenin sonuna gelindiğinde ise vişne suyu tüketen bireylerin iltihaplanma düzeylerinde düşüş ve şikayetlerinde azalma gözlemlendi.

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.