Strabismus Nedir? Strabismus (Şaşılık) Neden Olur, Tedavisi Var Mı?
Strabismus rahatsızlığı, yetişkin bireylerde görüldüğü kadar çocuklarda da yaygın olarak görülen bir göz kusurudur. Bu duruma etken olan birçok farklı sebep mevcuttur. Bazı göz kusurları kolay bir şekilde tedavi edilebilirken bazılarında ise cerrahi müdahale gerebilmektedir. Bu yüzden strabismus nedir, neden olur ve tedavisi var mı sorularının yanıtlarını doğru bir şekilde vermek bilgilenme açısından önemlidir.
Strabismus Nedir?
İnsanın bir gözünün normal hizada olup bir diğer gözünün başka bir yere bakması göz kusuru olarak kabul edilmektedir. Bu kusur da tıp dilinde strabismus adıyla ifade edilmektedir. Normalde insanların her iki gözünün de aynı yere bakması gerekmektedir. Ancak bazı nedenlerden kaynaklı gözlerden birinde kayma meydana gelir. Kayma denilen durum gözün bakış hizasının bozulmasıdır. Gözlerden biri normal hizadayken bir diğeri ise sağa doğru bakmaktadır. Yalnızca sağ değil sol, iç veya dışa doğru da bakma durumu yaşanabilmektedir. Bu durum kimi zaman geçici olurken kimi zaman ise kalıcı olabilir.
Strabismus (Şaşılık) Neden Olur?
Gözlerin normal işlevini yerine getirebilmesi için göz kaslarındaki koordinasyon düzgün olarak çalışması gerekir. Bu koordinasyon da sorun olduğunda şaşılık denilen göz kusuru ortaya çıkar. Gözlerde görülen şaşılık sorununun pek çok sebebi vardır. Bu yüzden şaşılığın nedenleri neler konusu ayrı bir öneme sahiptir. Bu göz kusurunun ortaya çıkmasında etkili olan başlıca sebepler genel olarak şu şekildedir:
- Aileden birinde bu göz kusurunun olması (genetik)
- Gözlerde bozukluk olmasına rağmen gözlük vb kullanılmaması
- Göz küresinin hareket etmesinde önemli bir rol oynayan kaslarda bozukluklar olması
- Çocuk yaşta yaşanan ateşli hastalıklar veya beyin felci
- Anatomik sorunların olması
- Nörolojik hastalıkların olması
- Anne ve babanın yakın uzak fark etmeksizin akraba olması
Strabismus Tedavisi Var Mı?
Şaşılık olarak tabir edilen göz kusuru tedavi edilebilir bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda doktorların önerdiği gözlük kullanımı ile kısa sürede geçmektedir. Ancak kimi şaşılık problemlerinde cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilmektedir. Tamda bu noktada ameliyatı nasıl yapılır konusu önem kazanmaktadır. Cerrahi işlemlerde amaç problemli olan gözün doğru yere geri getirilmesini sağlamaktır. Gözlerde bulunan göz kasları göz küresine yapışık bir pozisyondadır. Operasyonda kusurlu olan göz küresi yerinden çıkartılmakta ve ardından kaslara erişim sağlanmaktadır. Hastalığın derecesine göre bu göz kaslarında pozisyon değişiklikleri yapılmaktadır. Yetişkin kişilerde sınırlı uyuşturma yeterliyken küçük çocuklarda ise genel anestezi uygulanmaktadır.