Cappucino Nedir? Cappucino Nasıl ve Hangi Kahveden Yapılır, Latte İle Farkı Ne?

Cappuccino nedir öğrenmek isteyenler için bu, espresso bazlı ve içinde süt bulunan bir kahve çeşididir. Dünyaca ünlü İtalyan kahvelerinden biridir ve lezzeti ile görselliği nedeniyle tercih edilir. Yumuşak içimlidir, üzerinde yoğun süt köpüğü bulunur ve sıcak servis edilir. Popüler bir içecek olması, cappuccino nasıl ve hangi kahveden yapılır ya da latte ile farkı ne gibi soruları akıllara getirir.
Giriş Tarihi: 16.09.2023 14:14 Güncelleme Tarihi: 16.09.2023 14:14

"Kremalı ve şekerli" kahve olarak ifade edilen cappuccino nedir diye düşünenlerin, ilk olarak 1700'lü yıllarda Viyana'da ortaya çıktığını öğrenmesi gerekir. "Kapuziner" adıyla bilinen cappuccino, yıllar geçtikçe biraz değişikliğe uğramıştır. 1930'larda ise ilk kez ortaya çıkmış ve ünlenerek tüm restoranların menüsüne girmiştir. Özellikle kahveseverler, latte ile farkı ne, cappuccino nasıl ve hangi kahveden yapılır muhakkak bilmelidir.

Cappuccino Nedir?

Cappuccino, dünyanın en ünlü sıcak servis edilen kahvelerinden biridir. İtalyancada "küçük başlık" anlamına gelen cappuccino'nun yapımında, espresso ve sıcak çırpılmış süt kullanılır. Genel olarak büyük bir porselen fincanda servis edilen cappuccino'nun üzerinde yoğun bir süt köpüğü bulunur. Bundan dolayı oldukça hafif bir tadı vardır ve yumuşak içimlidir. Latte'nin tam tersine içinde daha az oranda çırpılmış süt içerir, ancak çok daha köpüklüdür. İçindeki süt miktarına göre, ıslak (hafif) cappuccino ve kuru (scurro) cappuccino olmak üzere ikiye ayrılır. Islak olanın yapımında daha fazla süt kullanılır, ancak köpük miktarı daha azdır. Bundan dolayı tadı biraz latte'ye benzer. Kuru cappuccino için ise daha az süte ve daha fazla köpüğe ihtiyaç vardır. Süt az kullanıldığından dolayı espresso tadı daha baskındır.

Cappuccino Nasıl Yapılır?

Güzel bir cappuccino hazırlamak için yarım yağlı veya isteğe bağlı olarak tam yağlı süte ihtiyaç vardır. Öte yandan, iyi bir espresso olmadan mükemmel bir sonuca varmak mümkün değildir. Bunun için kahve seçimi yaparken kaliteli ve taze öğütülmüş olmasına dikkat edilmelidir. Kahve makinesinde hazırlamak çok daha pratik olsa da olmadan da kolaylıkla yapılabilir. Bunun için daha uygun fiyatlı moka pot tercih edilebilir veya mikser ile kahve çırpıcısı kullanılabilir. Cappuccino için ideal oran, 1 birim kahveye 3 birim süt ve köpüğüdür. Bir fincan için 30 ml espresso'ya ihtiyaç vardır. Eğer sayı daha fazla ise bu miktar artırılabilir.

1.İlk olarak bir cezve süt orta ateşte ısıtılmalı, ancak çok kaynamasına izin vermeden ocaktan alınmalıdır.

2.French press varsa sütü içine döktükten sonra hızlı bir şekilde çırpılmalıdır. Eğer yoksa mikser veya bir çırpıcı ile hızlıca köpürtülmelidir.

3.Bunun için 1 shot espresso kullanılabileceği gibi yoğun aromalı bir filtre kahve de tercih edilebilir. Ancak espresso için kahve makinesi, moka pot ile aeropress gerekir ve eğer yoksa french press kullanılabilir.

4.Hazırlanan espresso veya filtre kahve üzerine önceden çırpılmış olan süt eklenmeli ve dipte kalan köpük bir kaşık yardımıyla alınarak kahvenin üzerine konulmalı ve üzeri tamamen köpük ile kaplanmalıdır.

5.Bu tarif için oranlar, ⅓ espresso veya filtre kahve, ⅓ sıcak süt ve ⅓ süt köpüğüdür.

HABERİN DEVAMI