Haşlanmış Yumurta Nasıl Kolay Soyulur? Haşlanmış Yumurtanın Kabukları En Kolay Nasıl Ayıklanır?
Haşlanmış yumurta, kararında tüketildiğinde sağlık açısından önemli bir besin kaynağıdır. İçerisinde 9 adet esansiyel amino asit bulunur ki bu da proteinin yapı taşlarıdır. Amino asitler ise insan vücudunun kendi başına üretemediği yapılar olarak karşımıza çıkar. Sırf bu sebepten bile düzenli bir şekilde yumurta tüketmemiz gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda yumurta kabuklarını soymak kişileri çileden çıkartan bir durum olur. Durum böyle olunca da haşlanmış yumurta nasıl kolay soyulur ya da haşlanmış yumurtanın kabukları en kolay nasıl ayıklanır gibi sorular sıklıkla araştırma konusu olur.
Haşlanmış Yumurta Nasıl Kolay Soyulur?
Haşlanmış yumurta, en faydalı besinlerin başında gelmektedir. Tok tutucu özelliğinden ve besin değerinin yüksek olmasından dolayı yumurta tüketiminin özellikle çocuklarda alışkanlık haline gelmesi önemli bir konudur. Yumurtanın bünyesinde B grubu vitaminler, D, E ve H vitaminleri bulunur. Bunun yanı sıra protein bakımından oldukça zengin olup insanların kalsiyum ihtiyacının da büyük bir oranını karşılamaktadır. Fosfor, demir, klor ve sodyum bakımından da oldukça zengin olduğu için tam bir mineral deposudur. Mineral deposu olması sayesinde de kalp hastalıklarının da önüne geçmede etkilidir.
Haşlanmış Yumurtanın Kabukları En Kolay Nasıl Ayıklanır?
Ayrıca insanların kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde de etkili olup kemiklerin güçlenmesine fayda sağlar. Haşlanmış yumurtanın sağlığa olan faydalarının yanı sıra tok tutucu özelliği sayesinde de pek çok kişinin diyet listesinde yer almaktadır. Fakat haşlanmış yumurtayı soymak pek çok kişi tarafından çok da kolay bir eylem sayılmaz. Yumurtanın kabuğu parça parça çıkıp kabukta yumurtalar kalabilir ya da yumurtanın kabuğunu soyarken yumurta dağılabilir. Bunların olmasının sebebi ise haşlanan yumurtanın çok taze olmasıdır. Taze yumurtaların zarf kısmı henüz çok ince olduğu için yumurtalarda hava boşluğu küçük olur. Bundan dolayı yumurta kabuğundan zor ayrılır. Bu gibi durumların önüne geçmek için yumurtayı soyarken bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. İşte o püf noktalar ile haşlanmış yumurta kabuklarını en kolay ayıklama yöntemleri:
1. Yöntem
Yumurtayı haşlamadan hemen önce iyice yıkayın. Yumurtanın bir tarafı yuvarlak bir tarafı biraz daha sivri uzanır. Yuvarlak olan tarafından iğne ile küçük bir delik açın. Yumurtanın haşlanma işlemi bittikten sonra ise yumurtayı dik tutup açtığınız deliğin içine bütün kuvvetiniz ile üfleyin. Bu işlemin sonunda yumurtanın kolay bir şekilde soyulduğunu göreceksiniz.
2. Yöntem
Yumurtanın haşlanma işlemi bittikten sonra kaynar sudan çıkarıp akabinde soğuk bir suyun içine bırakın ve o suda biraz bekletin. Soğuk suya atılan yumurta şok etkisine girer ve böylelikle su, yumurta kabuğunun gözeneklerinden girerek yumurtayı soymanızı kolaylaştırır.
3. Yöntem
Yumurtayı haşlamadan önce haşlayacağınız suyun içine bir tutam tuz veya göz kararı karbonat atın. Yumurta tuzlu ya da karbonatlı suda haşlanırsa yumurta kabukları daha kolay soyulur.
4. Yöntem
Yumurtayı haşladıktan sonra bir bardağın içine iki parmak eksik olacak şekilde soğuk su doldurun ve haşladığınız yumurtayı bu bardağın içine atın. Daha sonra avcunuzla bardağın ağzını kapatıp bütün kuvvetiniz ile sallayın. Sallanan yumurtanın cam bardağın içinde kabuğu çatlar ve yumurta kolay bir şekilde soyulur.
5. Yöntem
Yumurtayı bir kaşık yardımıyla ya da hafifçe tezgaha vurarak birkaç yerinden çatlatın. Daha sonra 2 avucunuzun içine alarak ve hafifçe bastırarak yumurtayı ezmeyecek şekilde ellerinizi kavuşturun. Yaptığınız bu işlemden sonra yumurta çok daha kolay soyulacaktır.
6. Yöntem
Yumurtayı haşladıktan sonra tepesinden tırnak büyüklüğünde bir kabuk soyun. Çay kaşığını tepede açtığınız o yoldan kabuk ve yumurtanın arasına girecek şekilde yerleştirin ve yumurtanın alt kısımlarına doğru çevirerek ilerleyip yumurtayı soyun.