Kayısı Nasıl Kurutulur? Evde Kayısı Kurusu Nasıl Yapılır, Kurtlanmaması İçin Ne Yapmak Lazım?
Kayısı dalından koparılıp yendiğinde ayrı, kurutulup tüketildiğinde ayrı güzel meyvelerden bir tanesidir. Sağlık için pek çok faydası bulunan kayısı kurutulduğunda özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları için bir şifa görevi üstlenmektedir. Doğal bir besin takviyesi olan ve tedavi edici özellikler gösteren kayısı nasıl kurutulur, evde nasıl yapılır ve kurtlanmaması için ne yapmak lazım gibi konular öğrenilip kurutma yapmak sağlıklı olacaktır.
Kayısı Nasıl Kurutulur?
Doğru adımları izledikten sonra kolay bir şekilde Evde kayısı kurusu yapmak son derece kolay bir eylemdir. Bunun için iki adet malzemeye ihtiyaç duyulur. Taze kayısılar ve gerektiği kadar şeker ya da meyve suyu. (isteğe bağlı)
Evde Kayısı Kurusu Nasıl Yapılır?
- Öncelikle olgun, hasar görmemiş ve sağlam kayısılar seçilmelidir.
- Daha sonra kayısılar yıkanmalı ve nazikçe kurulanmalıdırlar. Sapları çıkartılmalı ve ardından kayısılar yarıya kesilmelidir. Daha sonra isteğe bağlı olarak çekirdekler de çıkartılabilir.
- İsteğe bağlı olarak kayısıları tatlandırmak ya da daha çok tat vermek için şeker ya da meyve suyu eklenebilir. Genelde her bir kilo kayısı için 150-200 gr. arası şeker ya da 250 ml meyve suyu yeterli olmaktadır.
- Kayısılar kurutulmalıdır. Kayısıları kurutmak için güneşte kurutma, fırında kurutma ve kurutma makinesinde kurutma gibi üç farklı yöntem mevcuttur.
- Tamamen kuruyan kayısılar artık dikkatli bir şekilde saklanmalıdır. Hava geçirmez kap ya da torbalar bu amaç için uygun malzemeler olacaktır.
Kayısının Kurtlanmaması İçin Ne Yapmak Lazım?
Kayısıların kurtlanmasını önlemek için kayısılar kurutulurken temiz ve kurutulmuş bir alanda çalışmaya özen gösterilmelidir.
Ayrıca, kayısıları düzenli olarak kontrol etmek ve kurtlu ya da bozulmuş olanları diğerlerinin arasından çıkartmak gerekir. Bir diğer yandan, kayısıları hava geçirmez kaplarda saklayarak nem almasını önlemek de mümkündür.