Lens Nasıl Takılır? Numaralı Kontakt Lens Göze Nasıl Takılır?
Kontakt lensler gözlere takılırken kolay numaralı lens takma adımları takip edilebilir. Çünkü gözler için özel olarak üretilen ve farklı göz bozukluklarında kullanılabilen bu optik merceklerin hatasız bir şekilde kullanılması önem arz eder. Bu nedenle kullanım detayları incelenen optik merceklerin doğru adımlarla yerine yerleştirilmesi için göze lens nasıl takılır sorusuna ayrıntılı bir şekilde yanıt verilmesi gerekir.
Göze Kontakt Lens Nasıl Takılır?
Özellikle ileri derece miyop gibi göz bozukluklarında gözlük camı çok kalınlaştığı zaman lens kullanımına başvurulabilir. Buna ek olarak daha hafif veya ciddi göz bozukluklarında da doktor tavsiyesine bağlı olarak lens kullanılması söz konusu olabilir. Dolayısıyla "Göze lens nasıl takılır?" sorusuna yanıt olan aşamaların sıralı bir şekilde aktarılması önem arz eder.
Çünkü bu optik mercekler gözler için özel olarak üretilirken aynı zamanda esnek yapıdadır. Korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlandığı bilinen bu optik merceklerin bakımının yapılması kadar önemli olan konular arasında nasıl takılması gerektiği de öne çıkar. Bu bağlamda kolay numaralı lens takma adımları üzerine araştırma yapan kişilere aşağıdaki gibi püf noktaları sıralanabilir:
- İlk olarak ellerin sabun ve suyla güzelce yıkanıp temizlenmesi gerekir. Böylelikle kontak lense herhangi bir kir veya makyaj kalıntısı gibi artıkların bulaşması önlenir.
- İkinci adımda kontakt lenslerin avuç içine alınarak herhangi bir hasar almadığının kontrol edilmesi gerekir. Yani bu optik merceklerde yırtık veya kir olup olmadığı incelenmelidir.
- Optik lenslerin tersyüz olmadığının kontrol edilmesi için bu optik merceklerin işaret parmağına yerleştirilmesi gerekir. Lensin kenarlarının pürüzsüz olduğu ve herhangi bir bükülmenin mevcut olmadığı görülürse bu optik mercek doğru yönde demektir.
- İşaret parmağının üzerine çanak şeklinde konulan optik lensin göze yerleştirilebilmesi için diğer elin işaret parmağıyla göz kapağının yukarıya doğru tutulması önerilir. Böylelikle işlem esnasında gözün kırpılması önlenir.
- Göz kapağı diğer elin işaret parmağıyla tutulurken lensin bulunduğu elin orta parmağıyla ise alt göz kapağı aşağıya doğru tutulur. Daha sonra ise yukarıya doğru bakılırken lensin gözün beyaz kısmına yerleştirilmesi gerekir.
- Lens gözün beyaz kısmına konulduktan sonra bu optik merceğin yerine oturması için aşağıya ya da burnun uç kısmına doğru bakılması yeterlidir.
- Son olarak eller yüzden çekilerek gözlerin açılıp kapatılması gerekir. Böylelikle kontakt lensin tam olarak yerine oturması sağlanır.