Macchiato Nedir? Sıcak ve Iced Macchiato Nasıl Yapılır, Latte İle Farkı Ne?
Macchiato nedir diye araştıranlar, espresso ve süt ile hazırlanan kahvelerden biri olduğunu öğrenmelidir. İtalyancada "lekeli" demek olan macchiato, süt köpüklerinin tıpkı leke gibi görünmesinden dolayı bu kahvenin ismi olmuştur. İyi bir macchiato için kahve çekirdeklerinin kaliteli, kavrulmuş ve öğütülmüş olması şarttır. Latte ile farkı ne, sıcak ve iced caramel macchiato nasıl ve hangi kahveden yapılır, birçoğu için merak uyandırıcıdır.
Macchiato Nedir?
Caffé macchiato veya espresso macchiato olarak da bilinen macchiato, espresso, süt ve süt köpüğü ile hazırlanan bir kahvedir. Adını, kahve üzerindeki süt köpüğünden alır. Macchiato sözcüğü İtalyancada, "lekeli" ve "benekli" anlamına gelir. Her ne kadar içerisinde süt bulunsa da bu miktar diğerlerine göre daha azdır. Aşırı sert bir aromadan ziyade daha yumuşak bir tada sahiptir. Çoğunlukla sıcak olarak tüketilen macchiato'nun süt oranı az olsa bile yoğun bir köpüğe sahiptir. Ev ortamında ve kahve makinesi olmadan bu kahveyi yapmak mümkündür. Bunun için espresso yerine filtre kahve de kullanılabilir. Önemli olan kahve ve süt oranını iyi ayarlamaktır. Macchiato, espresso kadar sert değildir, ancak cappuccino kadar hafif de değildir. İtalyanlar bu kahveyi, öğleden sonra içmek için ortaya çıkarmıştır. Espresso'nun daha yumuşatılmış bir versiyonu demek mümkündür. Latte ile arasındaki en önemli fark ise macchiato'nun süt oranının çok daha düşük olmasıdır. Bu anlamda, çok sütlü ve az köpüklü olan latte'nin tam tersidir denilebilir.
Espresso Macchiato Nasıl Yapılır?
Lezzetli bir macchiato hazırlamak için ideal ölçülere dikkat edilmelidir. Bu kahvenin yapımında 1:1 oranı kullanılır ve 44 ml süt için 44 ml espresso gerekir. Macchiato kendi içinde dörde ayrılır. Bunlar; macchiato caldo, macchiato freddo, caramel macchiato ve latte macchiato'dur. Aralarındaki temel farklar ise süt miktarı ve sıcaklıktır. Caramel macchiato da ek olarak karamel şurubu kullanılır. Evde espresso macchiato yapmak için ise şu adımların izlenmesi gerekir.
1.Moka potun içine sıcak içme suyu doldurulmalı ve kahve filtresi kısmına kahve eklenmelidir. Kahvenin yanma ihtimaline karşı soğuk su kullanmamaya dikkat edilmelidir.
2.Su haznesinin tam üzerine kahve filtre ile demlenme haznesi takılmalı ve kısık ateşe alınmalıdır.
3.Su kaynamaya başladıkça demlenme haznesinde kahve birikecektir.
4.Üst hazne tamamen su ile dolduktan sonra moka pot kapatılmalı ve 4-5 dakika boyunca kahve demlenmeye bırakılmalıdır.
5.O sırada bir cezvede süt ısıtılmalı, ancak fazla kaynatılmamalıdır.
6.Süt ısındıktan sonra bir çırpıcı ile hafifçe çırpılmalı ve köpürtülmelidir.
7.Son olarak kahve, servis fincanına dökülmeli ve üzerine süt ile köpüğü ilave edilmelidir.
Caramel Macchiato hazırlamak için:
1.Bir cezvede süt kısık ateşte ısıtılmalı ve kaynamasına müsaade etmeden ateşten alınmalıdır.
2.Bardağın içine 2 yemek kaşığı karamel sos dökülmeli ve ısınmış süt aktarılmalıdır.
3.Dipte kalan sütün köpüğü de bardağa alındıktan sonra ortasına espresso eklenmelidir.
4.İsteğe bağlı olarak üzeri karamel sos ile süslenebilir.
Iced Caramel Macchiato hazırlamak için:
1.Bir kabın içerisinde vanilya şurubu ile süt karıştırılmalıdır.
2.Servis bardağının içine ve kenarlarına karamel sos dökülmeli, ardından buz ile süt doldurulmalıdır.
3.Önceden hazırlanan espresso dökülmeli ve fazla karıştırılmadan servis edilmelidir.
4.İsteğe bağlı olarak krema ve karamel sos da eklenebilir.