Mantarın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozuk Mantar Görüntüsü, Tadı ve Kokusu Nasıl Olur?
Mantarın faydalarından çokça yararlanmak ve gıda zehirlenmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için birkaç noktayı bilmek gerekmemektedir. Antioksidan açıdan zengin ve içerisinde birçok mineral bulunduran mantarın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Birçok tarifle birlikte menülerde yer bulan mantar kahvaltıdan akşam yemeğine birçok öğünde tüketilmektedir. Kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere, bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü etkiye sahip olduğu bilinen mantar ne yazık ki gıda zehirlenmesine de yol açabilmektedir. Bu nedenle mantarın bozulduğu nasıl anlaşılır, bozuk mantar görüntüsü, tadı ve kokusu nasıl olur gibi soruların cevabını bilmek gerekmektedir.
Mantarın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Ormanlardan çayırlara, çöllerden kayalık arazilere kadar pek çok yerde yetişen mantarın sayısız türleri bulunmaktadır. Pizzadan kırmızı et ya da tavuklu yemeklere, makarnadan kahvaltılarda, omletlere kadar pek çok tarifle tükettiğimiz mantarın birçok faydası bulunmaktadır. Doğada kolayca yetişen ve kolaylıkla erişilebilen mantarlar içerisinde yenilebilen türler olduğu kadar zehirli olanların da bulunduğunu bilmek önem teşkil etmektedir. Marketlerde kolayca bulup satın alınabilen mantarların buzdolaplarında uzun süre bekletilemeyeceğini bilmek gerekmektedir.
Çünkü mantarlar kısa sürede bozulabilen besinlerdir. Alerji ve zehirlenme riski yüksek besin grubunda yer alan mantarların üzerinde özellikle yapışkan bir yapı oluştuysa kesinlikle tüketilmemelidir. Mantar üzerinde eğer sümüksü bir tabaka oluştuysa mantarlar bozulmaya başlamış demektir. Zira mantarın rengi değişmeye başlamışsa yine tüketilmemelidir. Özellikle mantarın şapka kısmında kararmalar oluşmuşsa mantar bozulmaya başlamıştır ve tüketilmemelidir.
Bozuk Mantar Görüntüsü Nasıl Olur?
Besleyiciliği yüksek, içerisinde çok sayıda mineral, antioksidan ve protein bulunan mantar severek tüketilse de bozuk mantar görüntüsünü zehirlenmemek için bilmek gerekmektedir. Marketten aldığınız mantarın bozulup bozulmadığını ele veren ilk bulgu görüntüsüdür. Mantarın formunda bozulmalar başlamışsa, dışında yapışkan bir kaplama oluşmuşsa, şapkası kararmış, pörsümüş ya da büzüşmüşse tüketilmemelidir. Bozuk mantar görüntüsü denildiğinde diğer bir ipucu ise rengidir. Mantarın rengi değişmişse, üzerinde kahverengi, siyah noktalar oluşmuşsa mantarın bozulmaya başladığı söylenebilir ve tüketilmemelidir. Mantarın kokusu da önemli bir ipucudur.
Sağlam bir mantar hafif toprak kokusu barındırmaktadır. Eğer mantar ekşi ve keskin bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir ve tüketilmemelidir. Kuru, buruşmuş bir görüntüye sahip olan mantar da bozulmuştur. Diri bir görüntüye sahip olan mantarları almak önerilmektedir. Kültür mantarları bozulmaya başladığında yumuşamaya ve sulanmaya başlamaktadır. İstiridye mantarıyla ilgili olarak ise renginin beyaz ve krem tonlarında olması hem şapkasının hem de saplarının diri olması önemlidir. Yaprak kısımlarında ufalanma varsa ve sap kısımlarının içi boşalmış ise tüketilmesi önerilmemektedir.
Tadı Ve Kokusu Nasıl Olur?
Marketten satın alınan mantarların çok uzun süre bekletilmesi önerilmemektedir. Mantarın markete ne zaman geldiği bilinmediği için evimize getirdikten sonra mantarı 1-2 gün içinde tüketmek tavsiye edilmektedir. Buzdolabında 1-2 gün saklanan mantarlar bu sürenin sonunda büzüşmeye ve formunu kaybetmeye başlamaktadır. Taze ve sağlam mantar toprak kokusu barındırmaktadır. Bozulan mantar ise ekşi bir koku yaymaktadır. Bu koku balık gibi keskin ve ekşi bir kokudur. Hatta bazı mantar türleri bozulduğunda amonyak gibi kokmaya başladığı bilinmektedir.