Mumbar Nasıl Temizlenir? Mumbar En İyi Ne İle Temizlenir, Sirkeli Suda Bekletilir Mi?

Doğu Anadolu'nun yöresel tatlarından olan mumbar yemeğini yapmak isteyenler mumbar nasıl temizlenir diye araştırabilir. Bu işlemin nasıl yapıldığını bilmeyenler ilk olarak mumbarları ters çevirmeli, tuzlu ve limonlu suda bir müddet bekletmelidir. Böylece içindeki pislikleri temizlemek çok daha kolaylaşır. Ayrıntılı bir şekilde öğrenmek için mumbar en iyi ne ile temizlenir ve sirkeli suda bekletilir mi araştırılması gerekir.
Giriş Tarihi: 28.08.2023 16:07 Güncelleme Tarihi: 28.08.2023 16:07

Bu yemek, koyunun kalın bağırsaklarından yapılır ve bu yüzden mumbar nasıl temizlenir mutlaka öğrenilmelidir. İçlerine dolma harcı konulur ve daha sonra pişirilir. Sakatattan yapıldığı için taze tüketilmesi tavsiye edilir. Kasaplarda temizletmek mümkün olsa da bazıları kendi temizlemek isteyebilir. Uzun oldukları için biraz zaman alıcıdır. Yemeği yapmadan önce mumbar en iyi ne ile temizlenir ve sirkeli suda bekletilir mi muhakkak bilinmelidir.

Mumbar Nasıl Temizlenir?

Mumbar dolması yapmadan önce bağırsakların iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır. Doğru yöntem kullanılarak bu işlem fazla zaman harcanmadan bitirilebilir. Sadece 30-45 dakika içinde bembeyaz bir renk almalarını sağlamak mümkündür. Bunun için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

1.İlk olarak daha kolay temizlemek için mumbarlar istenen boyutlarda kesilmelidir. (Eğer kesilmesi istenmiyor ise o zaman temizlik için bir hortuma ihtiyaç vardır.)

2.Ardından ters çevrilmeli ve çeşmenin altında bir süre boyunca suya tutulmalıdır.

3.Bütün parçalar bu şekilde ters çevrildikten sonra içi su dolu bir leğene alınmalıdır.

4.Üzerine bir limonun suyu veya yarım çay bardağı sirke, 5 yemek kaşığı tuz ile 1 yemek kaşığı karbonat dökülmelidir.

5.Su köpürmeye başladıktan sonra mumbarlar bir süre ovulmalıdır.

6.5-6 dakika boyunca suda beklettikten sonra tekrar çeşmede yıkanmalıdır.

7.Daha sonra büyük ve keskin bir bıçakla tüm atıkların hepsi alınmalı ve zarlarından ayırılmalıdır.

8.Son bir kez daha suda yıkandıktan sonra temizlik bitirilmelidir.

Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Bu yemeğin en zor kısmı bağırsakların temizliğidir. İç harç hazırlandıktan sonra mumbarlar doldurulur ve pişmeye hazır hale gelir. İç pilavı, malzeme bakımından oldukça zengindir ve bu nedenle çok lezzetlidir. Mumbar dolmasını yapmak için ihtiyaç duyulan malzemeler ise şunlardır:

1 kilogram mumbar (temizlenmiş)

İç harcı için:

3 su bardağı pirinç

250 gr kıyma

3 adet orta boy soğan

3 adet orta boy domates

4-5 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı tuz

Pişirmek için:

6 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı biber salçası

1.Önceden iyice yıkanmış olan mumbarlar bir kenara alınmalıdır.

2.İç harç için suda bekletilen pirinçler süzüldükten ve tekrar sudan geçirildikten sonra temiz bir kaba aktarılmalıdır.

3.Soğanların, domateslerin ve sarımsakların kabukları soyulduktan sonra rendelenmelidir.

4.Üzerlerine kıyma, pirinç, biber salçası ile baharatlar eklenmeli ve 5-6 dakika boyunca yoğurulmalıdır.

5.Bir süre dinlendirilen iç harç, kabak oyacağı veya geniş bir huni yardımıyla mumbarların içine doldurulmalıdır.

6.Doldurma işlemi bittikten sonra harcın çıkmaması için iki ucu da iple bağlanmalı ve son bir kez daha yıkanmalıdır.

7.Son olarak mumbarlar geniş bir tencereye aktarılmalı ve 6 su bardağı sıcak su, salça, tereyağı ve tuz eklenmelidir. Yaklaşık 45-50 dakika boyunca pişirilmeli ve isteğe bağlı olarak 10-15 dakika boyunca fırınlanmalıdır.

HABERİN DEVAMI