Salepte Gluten Var Mı? Salep Gluten İçerir Mi, Çölyak Hastaları Tüketebilir Mi?

Çölyak hastalarının ve gluten intoleransı olanların, salepte gluten var mı diye sorması çok normaldir. Hazır saleplerin içinde eser miktarda nişasta ve un gibi katkı maddeleri bulunur. Bu maddelerin içinde ise gluten vardır ve çölyak hastaları için tüketilmesi sakıncalıdır. Doğal salep gluten içerir mi, gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tüketebilir mi kesinlikle araştırılmalıdır.
Giriş Tarihi: 21.09.2023 15:09 Güncelleme Tarihi: 21.09.2023 15:09

Salepte gluten var mı öğrenmek isteyenler, içinde başka maddelerin olup olmadığını kontrol etmelidir. Gluten, bağırsakların florasını bozan ve sindirim sistemini olumsuz etkileyen bir protein grubudur. Başta buğday olmak üzere birçok tahılda bulunur ve hamurlara esneklik ile yumuşaklık kazandırır. Salep gluten içerir mi, gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tüketebilir mi, özellikle gluten intoleransı olanlar için önemli hususlardır.

Salepte Gluten Var mı?

Salepgiller familyasının (Orchidaceae) bir üyesi olan Orkide çiçeğinin köklerinden elde edilen salep, kendine has hoş kokuya ve tada sahip bir tozdur. Çoğunlukla içecek olarak tüketilen salep tozu, dondurmalarda, sütlü tatlılarda, kurabiye gibi hamur işlerinde ve hatta Türk kahvesinde de aroma verici olarak kullanılır. A ile C vitaminleri içeren salebin içinde, demir, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Saf salep tozunda gluten yoktur, fakat hazır satılanların içinde buğday nişastası ve hatta buğday unu gibi katkı maddeleri olabilir. Bunlar, gluten içerdiklerinden dolayı gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu olanlar tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

Salep Bağırsaklara İyi Gelir mi?

Lezzeti nedeniyle sevilen salep, sağlığa oldukça yararlı bir içecektir. Regl sancılarını hafifletir, grip, nezle ve bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını giderir, anne sütünü artırır, iştahsızlığı önler, beslenmeyi düzene sokar, sinirleri yatıştırır, sakinleştirir ve kalp hastalıklarına karşı korur. Aynı zamanda kabızlık, ishal ve hazımsızlığı ortadan kaldırır. Çünkü salep, müsilaj bir içecek tozudur, bundan dolayı su ile temas etmesiyle birlikte şişmeye başlar. Bu özelliği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırdığı için zayıflamaya destek sağlar. Süt ile yapıldığı takdirde tok tutar ve ara öğün olarak tüketilebilir. Bu yüzden diyet yapanların, beslenme düzenine eklemeleri için ideal bir içecektir.

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.