Silikon Nasıl Temizlenir? Duvardan ve Banyo Fayansından Kurumuş Silikon Nasıl Çıkar?

Su ve ısı geçirgenliğinin önlenmesi amacıyla kullanılan silikon dayanıklı bir malzeme olarak bilinir. Ancak bu malzemenin özellikle nem ve sıvı temasına bağlı olarak kararma yapabildiği bilinir. Buna ek olarak silikon uygulaması yapılırken söz edilen malzemenin artıklarının temizlenmesi gerekebilir. Dolayısıyla silikon nasıl temizlenir, duvardan ve banyo fayansından nasıl çıkar diyenler için bu işlemlerde kullanılabilen malzemelerin sıralanması gerekir.
Giriş Tarihi: 28.08.2023 10:01 Güncelleme Tarihi: 28.08.2023 10:01

Silikon malzeme özellikle banyo, mutfak ve balkon gibi yaşam alanlarının belirli bölgelerine uygulanır. Dolayısıyla küvet, duş kabini, klozet ve fayans arası gibi birçok yerde silikon uygulamasına rastlanır. Ancak bu malzeme dayanıklı olmasına rağmen zaman içerisinde kararıp eskiyebilir. Bu nedenle silikon nasıl temizlenir, duvardan ve banyo fayansından nasıl çıkar gibi sorulara çeşitli malzemelerin kullanıldığı tekniklerle yanıt verilmelidir.

Silikon Nasıl Temizlenir?

Yapıştırıcı, dolgu macunu, ısı ve elektrik yalıtımı malzemelerinde kullanılan silikon genelde renksiz yapıdadır. Bu madde özellikle tamir, yapıştırma ve onarım işlemlerinde tercih edilir. Ayrıca hava ve su geçişinin engellenmesi amacıyla kullanılan silikon banyo, mutfak ve balkon gibi yaşam alanlarının belli başlı bölümlerine uygulanabilir. Özellikle duş kabinlerinde, fayans aralarında ve klozet kenarlarında silikon uygulamasının mevcut olduğu görülür. Ancak bu malzeme dayanıklı olmasına rağmen zaman içerisinde kararıp hasar alabilir. Bunun temel nedeni ise silikon malzemenin nem ve sıvı teması nedeniyle oksidasyon kaybına uğraması olarak bilinir. Kararan silikonların genelde yerinden sökülerek yenilenmesi önerilir. Ancak silikonları silerek temizlemek isteyen kişiler aşağıda sıralanan yöntemleri deneyebilir:

  1. Sirke ve karbonat karışımı: İlk olarak beyaz sirke ve karbonat gibi malzemeler temin edilmelidir. Bu malzemeler kullanılacağı yüzeyin büyüklüğüne göre eşit miktarda karıştırılmalıdır. Daha sonra kararan silikonların üzerine bu karışım dökülerek fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Çok fazla küflenmemiş olan silikonlarda bu işlemin başarılı olduğu bilinir.
  2. Aseton veya alkol: Alkol ya da aseton gibi malzemelerin silikonlardaki siyah lekelerin giderilmesinde etkili olduğu bilinir. Bu yöntem uygulanırken bir eldiven takılması ve seçilen kimyasal malzemenin silikona dökülerek kararan bölgenin fırçalanması gerekir. Daha sonra temizlenen silikonlar suyla durulanabilir.
  3. Çamaşır suyu veya amonyaklı temizleyiciler: Kararan silikonların temizlenmesi amacıyla çamaşır suyu ya da amonyaklı temizleyicilere başvurulabilir. Tercih edilen temizleyici silikonlara döküldükten sonra 5-10 dakika kadar bekletilmelidir. Ardından silikonların fırçalanması ve suyla durulanması mümkündür.

Duvardan ve Banyo Fayansından Kurumuş Silikon Nasıl Çıkar?

Silikon uygulaması yapılan bir bölgede bu malzemenin artıkları kalabilir. Dolayısıyla silikon artıklarını veya kararmış durumdaki silikonları temizlemek isteyen kişiler bu malzemenin nasıl sökülebildiği açıklanmalıdır. Eskimiş ve kararmış olan silikonların sökülmesi için genelde ısıya ihtiyaç duyulur. Bu bağlamda silikon sökme işleminde kullanılabilen malzemeler ile söz edilen işlemin nasıl tamamlandığı aşağıdaki gibi detaylandırılabilir:

  1. Isı tabancası ya da saç kurutma makinesi gibi ürünlerle silikonların ısıtılması gerekir.
  2. Silikon kalıntıları çok fazla ise izopropil alkol veya diğer silikon sökücü kimyasallar da kullanılabilir.
  3. Yukarıda belirtilen ürünlerden herhangi biri kullanıldığı zaman eskiyen ve kararan silikonlar yerinden ayrılma kıvamına gelir.
  4. Yumuşayan silikonların eldiven takıldıktan sonra yerinden sökülmesi mümkündür.
  5. Kalıntı şeklindeki silikonlar ise yumuşadıktan sonra bir zımpara veya bulaşık süngerinden yardım alınarak temizlenebilir.
HABERİN DEVAMI