Stoneware Nedir? Stoneware Mi Porselen Mi Daha Dayanıklı, Arasındaki Fark Ne?

Son zamanlarda özellikle mutfak gereçleri alacak olan kişilerin akıllarında stoneware nedir sorusu vardır. Özellikle dayanıklı olması konusunda pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. Bu ürün henüz ülkemizde kullanımı çok fazla yaygınlaşmadığı için pek çok kişi tarafından bilinmeyebilir. Bu yüzden de stoneware mi porselen mi daha dayanıklı, arasındaki fark ne araştırmaları oldukça sık yapılmaktadır.
Giriş Tarihi: 26.09.2023 13:55 Güncelleme Tarihi: 26.09.2023 13:55

Porselen terimini mutfak eşyaları adı altında sıklıkla duysak da stoneware nedir henüz tam olarak bilinmemektedir. Bunun sebebiyse Avrupa'da oldukça popüler olsa da ülkemizde yeni yeni popüler olmaya başlamasından kaynaklanmaktadır. Bu ürün her ne kadar henüz porselen kadar popüler olmasa da sağlıklı, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu genel olarak bilinmektedir. Ama yine de stoneware mi porselen mi daha dayanıklı, arasındaki fark ne henüz tam olarak pek çok kişi tarafından bilinmemektedir.

Stoneware Nedir?

Mineral, çamur ve kil karışımından oluşan stoneware, ısıl işlemden geçerek yani yüksek sıcaklıklarda olacak şekilde pişirilerek sertleşmesi sağlanan bir malzeme olarak nitelendirilebilir. Bu malzeme çeşitli amaçlar için kullanılsa da genellikle mutfak eşyaları ve dekoratif objeleri yapımında kullanılmaktadır. Stoneware terimi için dilimizde henüz tam bir karşılık yokken camsı veya yarı camsı seramik olarak tanımlanabilir. Bu ürünün pişirilip sertleşme işi tamamlandıktan sonra üzerine yapılan desenler, şekiller ve motifler ile renklendirerek kullanıma hazır hale gelmektedir.

Stoneware Genel Özellikleri

Stoneware, mutfak ve dekoratif eşyalarda kullanıldığı için materyal kalitesi ile dayanıklılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Henüz ülkemizde porselen ya da seramik kadar popüler olmadığı için özellikleri tam olarak bilinmektedir. İşte stoneware belli başlı özellikleri:

  • Yüksek sıcaklıklarda üretildiği için darbe ve düşme şiddetine bakılmaksızın yüzeyde oluşacak çatlakların riske düşüktür.
  • Seramik ve porselen baz alındığında ışığı onlardan daha az geçirir.
  • Üretim aşamasında kaliteli malzemeler tercih edildiği için eşyalar, uzun ömürlü kullanıma uygun olur.
  • Su emiş özelliği yok denecek kadar az olduğu için çatlama ve deformasyon riskini bu şekilde azaltmaktadır. Ayrıca bu sayede ürünlerin suyla temasından sonra ürünler hızlı bir şekilde kurumaktadır.
  • Çok yönlü kullanımı olduğu için geniş bir seçenek yelpazesi vardır. Böylelikle kullanıcılar, kişisel tercihlerine uyacak olan ürünleri bulma imkanı bulur.
  • Isıya karşı dayanıklı olduğu için fırın ve mikro dalga fırında kullanıma uygundur.
  • Isı kaybının minimum düzeyde tutarak içerisine koyulan yiyecek veya içeceklerin ısı kaybetmesini engellemektedir aynı durum soğuk olan içecek ve yiyecekler için de geçerlidir. Isı geçişini minimum tutacağı için soğuk olan ürünün birden ısınması da mümkün değildir.
  • Kurşun ve kadmiyum gibi zararlı ve ağır metaller içermeyen glazür ile kaplanarak ürünün daha sağlıklı olması amaçlanmıştır.
  • Stoneware ürünlerin yüzeyleri pürüzsüz olduğu için bu sayede kolaylıkla temizlenmektedir.
  • Bulaşık makinesi kullanımına da uygundur.

Stoneware Mi porselen Mi Daha Dayanıklı?

Stoneware, 2150 - 2330 derecelerdeki fırınlarda pişirilen, kilden yapılan, yemek takımları ve dekoratif eşya yapımında kullanılan bir çamur türüdür. Yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin sebebi ise sıvılara karşı daha dayanıklı olması ve gözeneksiz, pürüzsüz bir hale gelmesi içindir. Porselene göre ise daha yüksek sıcaklıklarda pişirildiği için bu durum onu porselenden daha dayanıklı yapmaktadır.

Stoneware Ve Porselen Arasındaki Fark Ne?

Genellikle mutfak eşyaları olarak kullanılan stoneware ve porselen, seramik malzemelerdir. Bu iki türün yüksek sıcaklıklar da pişirilerek dayanıklılık kazandığı bilinse de aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar şu şekildedir:

Hammadde Kullanımı: Bu iki seramik türü arasındaki en temel fark hiç şüphesiz ki kullanılan hammaddedir. Stoneware için çamur, mineral, kil karışımı kullanılırken, porselen yapılırken sadece yüksek kaliteli beyaz kil kullanılmaktadır. Ham maddelerin farklı olması da stoneware ve porselenin farklı özelliklere sahip olmasına sebep olmaktadır.

Pişirilme Sıcaklığı: Stoneware genellikle 2150- 2330 derece sıcaklıklarda pişirilirken, porselen bundan daha düşük sıcaklıklarda yaklaşık 1250 - 1400 derecede pişirilmektedir. Bu durumda stoneware daha yüksek sıcaklıkta pişirildiği için porselenden için daha dayanıklı olmasına olanak sağlar.

Kullanım Alanı: Stoneware daha dayanıklı olduğu için genel olarak günlük kullanıma daha uygun olup porselen estetik olarak ve dayanıklılık açısından özel günler için daha uygun olmaktadır.

Sıcaklığa Dayanıklılık: Stoneware ürünleri mikrodalga ya da fırınlarda kullanılırken porselen bu tür makinelerin sıcaklıklarına karşı çok da dayanıklı değildir. Bunun yanı sıra stoneware sıcaklığı muhafaza ederek yemekler koyulduktan sonra kısa sürede soğumaya sebep olmaz.

HABERİN DEVAMI