Tarhanada Gluten Var Mı? Tarhanada Un Var Mı, Çölyak Hastaları Tüketebilir Mi?

Tarhana, ülkemizde severek tüketilen yiyeceklerden biridir. Söz konusu yiyecek, hammaddesi yoğurt olan ve içine çeşitli baharatlar katılarak hazırlanır. İsterseniz sade şekilde tarhana üretmeyi ya da tüketmeyi de düşünebilirsiniz. Tarhanada gluten var mı sorusu en çok akla gelen sorulardan biridir. Bunun yanında tarhanada un var mı ve çölyak hastaları tüketebilir mi sorularının cevabını bilmekte de fayda var.
Giriş Tarihi: 20.09.2023 16:40 Güncelleme Tarihi: 20.09.2023 16:40

Tarhana, hemen her markette hazır şekilde bulabileceğiniz bir besin kaynağıdır. Söz konusu besin kaynağı daha çok çorba olarak tüketilir. Özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan tarhana, soğuk algınlığına da birebirdir. Özellikle çölyak hastaları tarhanada gluten var mı sorusunun cevabını merak ederler. Ayrıca tarhanada un var mı ve çölyak hastaları tüketebilir mi gibi soruların cevabını da öğrenmek isteyebilirsiniz.

Tarhanada Gluten Var Mı?

Tarhana, son derece lezzetli olmasının yanında ülkemizde de yaygın şekilde talep gören bir yiyecektir. Özellikle kış döneminde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ya da soğuk algınlığının tedavisinde bu yiyecekten istifade edilir.

Çölyak hastalığı ülkemizde de günden güne artan bir hastalık türüdür. Bu hastalığa yakalanan kişilerin bağırsaklarında gluteni sindiren bakteri yoktur. Çölyak hastaları sayılan nedenden dolayı glutensiz beslenmek zorundadır. Çölyak hastalarının tarhana ile ilgili araştırdığı konuların başında da gluten durumu ilk sırada yer alır.

Çölyak Hastaları Tarhana Tüketebilir Mi?

Tarhana, fermente sonucu elde edilen bir yiyecektir. Bu nedenle söz konusu yiyeceğin içeriğinde şeker ve gluten vardır. Doğal olarak çölyak hastalarının tarhana tüketmesi uygun değildir. Çölyak hastalarına doktor tarafından yazılan özel bir diyet programı uygulanır. Bu diyet programında glutensiz besinler yer alır. Bahse konu hastalığa sahip olan kişiler ancak glutensiz beslenerek yaşamlarını sürdürebilirler. Çölyak hastalarının diyet programına uyması hayati öneme haizdir.

HABERİN DEVAMI