İşkembe çorbası tarifi ve yapılışı: İşkembe çorbası nasıl yapılır?
MALZEMELER
- 500 gram (yarım kilo) işkembe
- 4,5 litre su
- Tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı un
- 3 adet yumurta sarısı
- 1 adet limon
- Yarım su bardağı süt
Sos için;
- 1,5 çay bardağı sirke ya da limon
- 5 diş sarımsak
Üzeri için;
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
YAPILIŞI
- Öncelikle çorbanızın yapımına işkembenizi küçük küçük doğrayarak başlayın.
- Çorbanızı yapacağınız tencereye su, tuz ve doğradığınız işkembeleri alın ve kaynatmaya başlayın. Üzerinde sık sık kef birikecektir. Kefini bir kepçe ile kontrollü olarak sık sık alın.
- Eğer işkembenizi normal tencerede yapacaksanız süre uzayabilir. Eğer ki düdüklü tencere kullanacaksınız 1 saat pişiriniz.
- İşkembeniz piştiğinde ocağın altını kapatın ve sosunuzu hazırlamaya geçin.
- Sosunuz için tereyağı eritin ve ununuzu da ekleyip renk alıncaya kadar kavurun. Ununuzun rengi değişince kaynayan işkembe suyundan 5 kepçe alıp, unun üzerine dökün ve çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırın.
- Sosunuz hazırlanınca işkembelerin üzerine ekleyin ve hepsi beraber 15 dakika pişirin.
- Çorbanız sosu ile pişerken ayrı bir kapta yumurta sarısı, süt ve limon suyunu iyice çırpın.
- Hazırladığınız diğer sosu da çorbanıza eklerken karıştırmaya devam edin ve kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
- Çorbanız kıvam alıp piştikten sonra üzeri için tereyağını bir tavada kızdırıp içine pul biber ekleyip çorbanızın üzerinde gezdirin.