Geleli kebabı tarifi: İftarda baş köşeye oturacak
YAPILIŞI
Malzemeler:
- 500 gr orta yağlı dana veya kuzu kıyma
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı galeta unu veya bayat ekmek içi
- 1 yemek kaşığı su
Sosu için:
- 2 adet patlıcan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay bardağı su
Yapılışı:
-
Köfteyi hazırlayın: Kıymayı geniş bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, tuz, baharatlar, galeta unu ve suyu ekleyip iyice yoğurun. 10-15 dakika yoğurduktan sonra üzerini kapatıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
-
Patlıcanları közleyin: Patlıcanları ocakta, fırında veya közmatik ile közleyin. Kabuklarını soyup ince ince doğrayın.
-
Köfteleri pişirin: Dinlenen harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfteler yapın. Tavada az yağ ile iki tarafı da kızarana kadar pişirin.
-
Sosu hazırlayın: Tereyağını bir tavada eritin, biber salçasını ekleyip kavurun. Ardından rendelenmiş domatesleri, tuzu, şekeri ve baharatları ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Suyu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın.
-
Servis: Közlenmiş patlıcanları servis tabağına alın. Üzerine köfteleri yerleştirin ve domates sosunu dökün. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun! 😋