Kadınbudu köfte: Her lokması lezzet şöleni
MALZEMELER
- 500 gram kıyma (tercihen dana veya koyun kıyması)
- 1 büyük soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 su bardağı galeta unu veya ekmek kırıntısı
- 1 su bardağı haşlanmış pirinç
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Ayçiçek yağı (kızartmak için)
- Limon dilimleri ve yeşillikler (servis için)
YAPILIŞI
- Derin bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, galeta unu veya ekmek kırıntısını, haşlanmış pirinci, yumurtayı, domates salçasını, biber salçasını, kimyonu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak pul biberi ekleyin.
- Malzemeleri iyice yoğurun ve homojen bir kıvam elde edin. Köfte harcına tuz eklemeyi unutmayın.
- Hazırladığınız köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar alıp avucunuzda yuvarlayarak şekil verin. Dilerseniz oval veya el şeklinde şekil verebilirsiniz. "Kadınbudu" adı da bu şekline referansla verilmiştir.
- Şekil verdiğiniz köfteleri buzdolabında yaklaşık 15 dakika kadar dinlendirin. Dinlenme süresi, köftelerin daha iyi tutunmasını sağlar.
- Geniş bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Köfteleri önlü arkalı kızartın. Altın rengini alınca çıkarın ve kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak fazla yağını süzün.
- Kadınbudu köftelerinizi limon dilimleri ve yeşillikler eşliğinde sıcak olarak servis edebilirsiniz.