Margarinsiz tuzlu kurabiye tarifi: Margarinsiz tuzlu kurabiye nasıl yapılır?
MALZEMELER
- Su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı su
- 1 yumurta (Sarısını üzerine süreceğiz, beyazını içine katacağız)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Üzeri için:
- Çörek otu
AŞÇININ NOTU
YAPILIŞI
- Oldukça az malzemesi bulunan margarinsiz tuzlu kurabiye tarifinde tereyağı ya da margarin kullanmayacağımız için hamurunu hazırlamak çok daha kısa sürecek.
- 1 su bardağı sıvı yağ ile sarısı ile beyazını birbirinden ayırdığımız yumurtanın akını karıştırarak başlayalım.
- Derince bir karıştırma kabı alalım.
- Yağ ve yumurtayı karıştırdıktan sonra suyu, tuzu, sirkeyi, kısaca un ve kabartma tozu dışında kalan tüm malzemeleri yoğurma kabının içine alıp güzelce karıştıralım.
- Dilerseniz bu işlemde bir çırpma teli kullanabilirsiniz.
- Ardından kabın içine bir kaşık ya da küçük bir bardak yardımıyla azar azar unu eklemeye başlayalım.
- Unu eklerken bir yandan da hamuru mıncıklayalım ki hamurun yumuşaklığını ve sertliğini kontrol edebilelim.
- Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekleyelim ve hamurumuz kulak memesi yumuşaklığına gelince un eklemeyi durduralım.
- Hamura şekil vermeden önce fırını açalım ki kurabiyelerimiz hazır olduğunda fırınımı ısınmış olsun.
- Gelelim margarinsiz tuzlu kurabiyeye çekil vermeye.
- Biz tarifimizde hamurdan kopardığımız ceviz büyüklüğündeki parçalara elimizle şekil vermeyi seçtik ancak siz istediğiniz gibi şekil vermekte serbestsiniz.
- Bütün hamuru kullandıktan sonra bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve kurabiyeleri eşit aralıklarla dizelim.
- Bir fırça ile kenara ayırdığımız yumurta sarısını kurabiyelerin üzerine tek tek sürelim.
- Yumurtanın üzerine de çörek otu ve susam serpelim.
- Ardından 200 derece ısıttığımız fırında kurabiyelerin üzeri kızarana kadar (25 dakika kadar) pişirelim.