Buhara pilavı tarifi: Hem lezzetli hem doyurucu...
YAPILIŞI
- 2 su bardağı pirinç
- 300 g dana kuşbaşı (veya tercihen kuzu eti)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet büyük boy soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 adet havuç (rendelenmiş veya jülyen doğranmış)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
- 3 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 avuç kuş üzümü (isteğe bağlı)
- 1 avuç badem veya dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Pirinci nişastası akana kadar yıkayın ve ılık, tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin.
- Bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını ısıtın. Kuşbaşı doğranmış eti ekleyip yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun.
- Yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından rendelenmiş havucu ekleyip karıştırın ve birkaç dakika daha soteleyin.
- Kimyon, karabiber, tuz ve tarçını ekleyin. (Kuş üzümü kullanıyorsanız, bu aşamada ekleyebilirsiniz.)
- Süzdüğünüz pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.
- Sıcak suyu veya et suyunu ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Ocağı kapattıktan sonra tencerenin üzerine temiz bir bez veya havlu koyup kapağını kapatın ve 10-15 dakika demlenmeye bırakın.
- Pilavı karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine badem veya dolmalık fıstık serperek servis edebilirsiniz.