Kıymalı hünkar beğendi tarifi: Kıymalı hünkar beğendi yemeği nasıl yapılır?
MALZEMELER
Kıymalı harçta kullanılan malzemeler;
- 250 gr dana ya da kuzu kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 tane acı ya da tatlı yeşil biber
- 2 ya da 3 diş sarımsak
- 3 ya da 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pul biber, karabiber ve tuz
Beğendi için malzemeler;
- 3 tane çekirdeksiz patlıcan
- 300 mililitre süt
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı ve un
- Arzuya göre rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz ve karabiber
YAPILIŞI
- Kıymalı hünkar beğendi yapımı iki aşamalıdır. İlk aşamada patlıcanlarınızı fırında ya da ocakta közleyin.
- Közlediğiniz patlıcanların kolay bir şekilde soyulması için kabın üzerini bir streç film yardımı ile kapatın ve 15 dakika bekletin.
- Diğer taraftan bir tavada zeytinyağını ekleyin.
- Zeytinyağı kızarınca da daha önce doğradığınız soğanları ve biberleri ekleyin. Pembeleşinceye kadar karıştırın.
- Pembeleşen soğanların üzerine dana ya da kuzu kıymanızı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Kıymalar pişmeye başlayınca domateslerinizi, tuz, pul biber, karabiber ve sarımsakları da ekleyerek 5 dakika daha soteleyin.
- Kıymalı hünkar beğendi yapılışı için ikinci aşama olan beğendiği hazırlamaya başlayın.
- Üstünü streç filmle kapattığınız patlıcanları alın ve soyun.
- Derin bir tencereye tereyağını eritin. Erittiğiniz tereyağının içine 1.5 yemek kaşığı unu koyarak, kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Ardından sütü yavaş yavaş dökerek sürekli olarak karıştırmaya devam edin.
- Un, tereyağı ve süt koyu bir muhallebi kıvamına ulaşınca içerisine daha önce soyduğunuz patlıcanları ekleyin.
- Tuz ve karabiber ile birlikte kaşar peynirini de koyarak son kez karıştırın. Kaşar peynirini isterseniz kullanmayabilirsiniz.
- Beğendi ve kıymalı harcı ayrı ayrı pişirdikten sonra bir servis tabağına ilk önce beğendinizi koyun. Ardından kıymalı harcı ekleyin.
- Arzuya göre üstünü maydanoz ile süsleyebilirsiniz.