El Açması Baklava Tarifi ve Yapılışı - Püf Noktaları İle En Güzel Ev Baklavası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
MALZEMELER
Hamuru için:
- 100 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 4 su bardağı un
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı su
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı yoğurt
Açmak için:
- 1 su bardağı nişasta
Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1/4 adet limonun suyu
İçi için:
- 250 gram toz Antep fıstığı
- 50 gram file Antep fıstığı
Üzeri ve katları için:
- 250 gram eritilmiş tereyağı
AŞÇININ NOTU
YAPILIŞI
- Derin bir kap içine koyduğunuz tereyağı, yağ, süt, yumurta, yoğurt, sirke, tuz ve suyu birleştirin ve güzelce karıştırın.
- Unu azar azar ilave ederek yoğurun. Tezgaha aldığınız hamuru un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde etmeye çalışın.
- Hamuru 24 parçaya bölün ve beze haline getirin.
- Bol nişasta serptiğiniz tezgaha koyduğunuz bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
- Bezelerin üzerine temiz bir bez örterek 40 dakika dinlenmeye alın.
- Şimdi hamurları açıp birleştireceğiz. Tezgahı nişastalayın. Bezelerin üzerine de nişasta serpin ve birkaç tanesini üst üste koyup baklavayı yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın.
- Tüm bezeleri bu şekilde açtıktan sonra yufkaları birbirinden ayırın. Tepsiye tereyağını sürün. Bir tane yufkayı bu tepsiye serin.
- Yufkalarınızı alt ve üst katman olacak şekilde iki gruba ayırın. İlk katmanları sererken aralarına erittiğiniz tereyağdan sürün.
- İlk katman tamamlanınca ortasına fıstığı dökün.
- Diğer katlar da bittikten sonra bir bıçak yardımıyla kare olarak bölün.
- Kalan tereyağını da döktükten sonra önceden 195 derece ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. Sonra ısısını 180 dereceye düşürüp 35 dakika kontrollü olarak pişirin.
- Fırından çıkardığınız sıcak baklavaya sıcak şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra üzerini fıstıkla süsleyerek servis edin