Ev yapımı baklava tarifi: Çıtır çıtır nefis bir lezzet
MALZEMELER
Malzemeler:
- 1 paket yufka (20 adet)
- 250 gram tereyağı (eritilmiş)
- 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya fındık içi
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbet için:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- Yarım limonun suyu
AŞÇININ NOTU
YAPILIŞI
- Şerbeti hazırlamak için suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra toz şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Ardından limon suyunu ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Şerbeti soğumaya bırakın.
- Bir kase içerisinde dövülmüş ceviz içi veya fındık içini, toz şekeri ve tarçını karıştırın.
- Eritilmiş tereyağını bir kaseye alın. Baklava yapacağınız tepsiyi yağlayın.
- Yufkaları düz bir zeminde açın. İlk yufkayı tepsiye yerleştirin ve üzerine eritilmiş tereyağından sürün. Ardından ikinci yufkayı üzerine yerleştirin ve tekrar tereyağı sürün. Bu işlemi 10 yufkaya kadar tekrarlayın.
- Yufkanın üzerine cevizli iç harcın yarısını serpiştirin.
- Kalan yufkaları da aynı şekilde tek tek yerleştirip her yufkanın arasına tereyağı sürün.
- Son 2 yufka kala, üzerine kalan cevizli iç harcı serpiştirin ve yufkaları da üzerine aynı şekilde yağ sürerek koyun.
- Baklavayı dilimlere ayırın. Dikdörtgen veya kare şeklinde dilimler oluşturabilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında baklavayı altın rengi olana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirin ve soğumuş olan şerbeti sıcak baklavaya gezdirin. Şerbetin tüm baklavaya yayılmasını sağlamak için dilim aralarına dikkatlice dökebilirsiniz.
- Baklavayı şerbetini çekmesi için en az 4-5 saat dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!