Ev yapımı şekerpare tarifi: Türk mutfağının şahane lezzeti
MALZEMELER
Şerbeti için:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 1 dilim limon
Hamuru için:
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 125 gram tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Ceviz içi veya fındık (üzeri için, isteğe bağlı)
YAPILIŞI
- ncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için suyu ve şekeri bir tencereye alın. Karıştırarak şekeri eritin. Kaynamaya başladıktan sonra limon dilimini ekleyin ve 10-15 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Şerbeti soğumaya bırakın.
- Hamuru için, geniş bir karıştırma kabında un, irmik ve kabartma tozunu karıştırın. Ardından ortasını havuz gibi açın.
- Oda sıcaklığındaki tereyağını ve pudra şekerini bu havuza alın. Yumurtayı da kırıp ekleyin.
- Yumuşak bir hamur elde edene kadar malzemeleri yoğurun. Hamurunuz çok sertse biraz daha tereyağı veya süt ekleyebilirsiniz.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Aralarında biraz boşluk bırakın çünkü şekerpareler pişerken biraz büyüyecekler.
- Üzerlerine isteğe bağlı olarak birer ceviz içi veya fındık yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında şekerparelerin üzeri hafifçe kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çekmeleri için biraz dinlendirin.
- Şekerparelerin üzerine ceviz veya fındık serpiştirerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!