İrmik Helvası Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Tam Ölçülü Nefis İrmik Helvası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
MALZEMELER
2 su bardağı irmik
2 tam yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı şeker (Damak tadınıza göre miktarı kendinizde belirleyebilirsiniz. )
2 su bardağı su
AŞÇININ NOTU
YAPILIŞI
- Tam ölçülü nefis irmik helvası tarifi için öncelikle tereyağını tavada eriterek başlıyoruz. Tavada erittiğiniz tereyağının üzerine irmiği de dökerek orta büyüklükteki ocağa alın. Orta ateşte 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Kavurduktan sonra ocağın altını kısın. 3 dakika daha kısık ateşte iyice kavurun.
- Kavurulan irmiklerin rengi bir hayli dönmüş olacak. Açık sütlü kahverenginde bir irmik elde etmiş olacaksınız.
- 5-6 dakika boyunca tereyağıyla birlikte kavurmuş olduğunuz irmiklere şekeri de ilave ederek bu kez 4 dakika boyunca şekerle birlikte kavurun. Belirtilen miktardan daha az ya da daha fazla şeker kullanabilirsiniz. Burada tamamen damak lezzetinize göre tercih yapabilirsiniz. Ancak çok azaltmamaya dikkat edin kıvamını değiştirebilir.
- Bu aşamada şeker ile irmikler kavrulurken çok hızlı davranmaya ve irmikleri yakmamaya dikkat ediniz.
- Şeker ile birlikte de kavurduktan sonra cağın altını normal ateşe çevirin. Suyu ekleyin. Su üzerinize sıçrayabilir, dikkat edin.
- Hızlıca kaynayan suyun ardından ocağı tekrardan kısık ateşe çevirin.
- Birkaç kere karıştırarak altını kapayın.
- Dinlendirdikten sonra irmik helvası servise hazır olacaktır.
- Üzerini Antep fıstığı tozu ya da ceviz ile süsleyebilirsiniz.
İRMİK HELVASI KAÇ KALORİ?
Ağır bir tatlı olarak bilinen irmik helvası, lezzetinin güzelliği nedeniyle sıkça tüketilse de ne kadar kalori getirdiği merak konusu oluyor. İrmik helvası tüketen ve dengeli beslenmeye önem gösterenler irmik elvası kaç kalori sorusuna da cevap arıyor. 1 porsiyon İrmik helvası 532 kaloriye denk geliyor.
İRMİK HELVASI BESİN DEĞERLERİ
- Porsiyon (Orta)
- Karbonhidrat (g) 64.89
- Protein (g) 7.77
- Yağ (g) 25.23
- Lif (g) 0.00
- Kolesterol (mg) 0.00
- Sodyum (mg) 32.71
- Potasyum (mg) 168.01
- Kalsiyum (mg) 63.38
- Vitamin A (ui) 207.96
- Vitamin C (mg) 0.48