Kalburabastı tarifi: Tüm püf noktalarıyla en lezzetlisi
MALZEMELER
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
Hamuru için;
- 150 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 1 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı dolu dolu irmik
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 damla limon suyu (karbonatın üzerine aktifleştirmek için)
- 3 su bardağı un
İçi için;
- 1 su bardağı ceviz
YAPILIŞI
- 3 su bardağı ve şeker bir tencerede kaynatılır ve limon suyu eklenip 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Ardından soğumaya bırakılır.
- Hamuru için ise; sıvı yağ, yoğurt, tereyağı, yumurta ve vanilyayı iyice karıştırılır. Ardından irmik, kabartma tozu, aktif hale getirilen karbonat eklendikten sonra kontrollü şekilde unu ekleyin.
- İyice özdeşleşen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp hamuru uygun kalınlıkta açın. İçine cevizi yerleştirin ve tekrar kapatın. Üzerindeki şekli vermek için bir elek veya süzgeçten yardım alabilirsiniz.
- Şekil verilmiş hamurları yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak 35 dakika boyunca pişirin.
- İlk sıcağı çıktıktan hemen sonra iyice soğuyan şerbeti gezdirin ve en az iki saat boyunca dinlendirin. Böylece şerbetin tam olarak çekmesini sağlarken, yumuşamasını da engelleyebilirsiniz.
- Üzerine toz fıstık, toz ceviz veya file bademle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.