Şekerpare tarifi: Ağızda dağılan dokusuyla lezzet şöleni
MALZEMELER
- 125 gram tereyağ (Oda ısısında bekletilmiş)
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2.5 3 su bardağı un (2 bardaktan sonra kontrollü eklenmeli)
Üzeri için
- 3 yemek kaşığı ılık su
- Yumurta sarısı
Şerbeti ı̇çin
- 2.5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
YAPILIŞI
- Şerbeti için tencereye toz şekeri ve suyu ekleyip kaynatın.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 damla limon suyu damlatın ve 5 dk daha kaynatıp, ocaktan alıp soğumaya bıraktım.
- Yoğurma kabına tereyağı, yumurta, pudra şekeri, sıvı yağ ekleyip mikser yardımıyla kek çırpar gibi iyice çırpın.
- Bu noktada karışımın tamamen beyaz renge dönmesi önemli bir ayrıntı.
- Daha sonra irmik, vanilya ve kabarma tozunu ilave edip tekrar mikser ile çırpma işlemine devam edin.
- En son kontrollü şekilde yavaş yavaş elenmiş un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp mekik şeklinde ve yuvarlayarak şekil verin.
- Çatalın ters tarafıyla çizikler atıp 180 derecede kızarana kadar pişirin.
- Daha kızarık bir görüntü isterseniz üzerine yumurta sürebilirsiniz.
- Fırından çıkan şekerpareyi 5-10 dk dinlendirip soğuk şerbeti üzerine döküp tatlıyı tamamlayın.
- İsterseniz üzerini file badem, fındık veya fıstıkla süsleyebilirsiniz.