Sütlaç tarifi: Bayrama özel hafif tatlı isteyenlere
MALZEMELER
- 1 litre süt
- 1/2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı pirinç unu (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı vanilya özütü veya vanilin
- Tarçın (üzeri için)
AŞÇININ NOTU
YAPILIŞI
- Pirinci bir süzgece alın ve bol suyla iyice yıkayın. Ardından süzgeçte süzülmesi için bekletin.
- Tencereye yıkanmış pirinci ve sütü ekleyin. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika sürebilir. Arada karıştırmayı unutmayın, pirinçler tencereye yapışmamalı.
- Pirinçler yumuşadıktan sonra toz şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Şeker tamamen eridikten sonra vanilya özütünü ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Sütlaç kıvamını isterseniz daha koyu yapmak için pirinç ununu biraz suda eritin ve tencereye ekleyin. Karıştırarak kaynamaya devam edin. Pirinç unu kullanmadan da sütlaç kıvamını alabilirsiniz, bu tamamen tercihinize bağlıdır.
- Sütlaç koyulaşıp muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Servis yapacağınız kaselere veya kuplara paylaştırın. Sütlaçlar oda sıcaklığına geldiğinde üzerlerine tarçın serpin.
- Sütlaçları oda sıcaklığına gelene kadar beklettikten sonra buzdolabında soğutun. Soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak üzerini süsleyebilirsiniz. Örneğin, dövülmüş fındık veya cevizle süsleyebilirsiniz. Sütlaçlarınız hazır! Afiyet olsun!