Mercan Balığı Nasıl Pişirilir? Fırında Ve Tavada Mercan Balığı En Güzel Nasıl Yapılır Ve Temizlenir?

Türk mutfağında bulunan balık yemekleri oldukça lezzetlidir. Bu bağlamda pembe renkli bir görünüme sahip olan mercan balığı da oldukça sık yemeği yapılan balıklardandır. Mercan balığının göğüs yüzgeçleri çok uzundur. Bunun yanında sırtı koyu, karnı beyaz, yanlarda ve baş kısmında ise pembemsi lekeleri bulunmaktadır. Mercan balığının pişirilme yöntemleri incelendiğinde fırında ve tavada pişirme yöntemi ön plana çıkmaktadır. Buna göre fırında ve tavada mercan balığı en güzel nasıl yapılır? Adım adım anlatmaya başlayalım…
Giriş Tarihi: 17.06.2022 12:01 Güncelleme Tarihi: 17.06.2022 12:01

Mercan balığı; taşlık, kaya araları ve yosunluk bölgelerde yaşayan bir balıktır. Bunun haricinde ortalama 24 cm boya sahiptir. Yumurtlama dönemi ise Şubat ve Nisan aylarıdır. Bu bağlamda mercan balığının en lezzetli olduğu ay, Mayıs ayıdır. Ülkemizde en çok Ege Denizi, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde görülmektedir. Ayrıca yine ülkemizde tüketilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Bol ve lezzetli etiyle öne çıkan mercan balığı yağ bakımından yoksundur. Bu yüzden fırın yerine ızgarada daha iyi pişmektedir. Kızartma olarak da buğulama yapılabilir. Yahnisi, çorbası ve dolması da meşhurdur. Mercan balığı nasıl pişirilir? İşte tarifimiz…

Mercan Balığı Tarifi

  • Öncelikle mercan balığını güzelce temizlemeniz gerekmektedir.
  • Sonrasında balıkları kızartmak için bıçakla balığa kesik açılması gereklidir.
  • Balığın dışı isteğe göre mısır ununa bulanır.
  • Daha sonra ise tavaya yağı ekleyip önlü arkalı çevirerek pişirebilirsiniz.
  • Izgarada mercan balığı yapmak için ise öncelikle marina işlemi yapmalısınız.
  • Hazırladığınız sosun içerisinde balık yaklaşık 30 dakika bekletilir.
  • Sonrasında ızgara ısıtılıp hazır hale getirilir.
  • Balıklar ızgara teline dizilerek yine arkalı önlü biçimde pişirilir.

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Mercan balığının pek çok pişirme yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; ızgarada, fırında, buğulama yöntemiyle ve tavada kızartma yöntemleridir. Fakat lezzet tutkunları daha çok fırında ve tavada kızartma yöntemini kullanmaktadır. Buna göre tavada kızartma yöntemi şöyledir:

  • Balığı temizledikten sonra yıkayınız.
  • Balığı kuruttuktan sonra bir tabağa mısır unu ve istediğiniz baharatları ekleyin.
  • Unlu karışıma balığı ekleyip iyice bulayın.
  • Bu işlemin ardından tavaya yağ eklenir ve kızması için beklenir.
  • Yağ kızdıktan sonra balıklar arkalı önlü çevrilerek pişirilir.

Fırında Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

  • Balıklar temizlendikten sonra yan tarafından kesikler atılır.
  • Balığın her yerine tuz, karabiber ve zeytinyağı karışımını yedirin.
  • İsteğe göre kesik atılan yerlere soğanın bir kısmını doldurun.
  • Soğan, rezene sapı, portakal, limon, sarımsak, biber ve baharatları balığın içine dizin.
  • Bu işlemin ardından yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına balığı düzgünce yerleştirip rezene soğanı dağıtın.
  • Önceden ısıttığınız fırında 220 derecede yaklaşık 40 dakika boyunca pişirin.
HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.