Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Büstleri kırmanın vakti gelmedi mi?

Grand Palais'de açılan, küratörlüğünü Nazan Ölçer'in yaptığı 'Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı' sergisini, adeta İstiklal Caddesi'nin cumartesi günü kalabalığını aratmayan ve bazı neolitik ya da Bizans eserlerini dirsek atarak izlemek zorunda kaldığınız sergiyi toplam kaç kişi görmüş merak ettim. Bana göre Fransa'daki Türkiye Mevsimi'nin en verimli ve anlamlı projesi olan sergiyi, öğrendiğime göre iki ayda toplam 241 bin 233 kişi ziyaret etmiş. Gerçekten muazzam bir izleyici sayısı... Tam bu izleyici sayısıyla büyülenmiş ve keyiflenmişken sergiyle ilgili CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir soru önergesi verdiği haberi geldi. İnanamadım...
Milletvekili Soysal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yazılı olarak yanıtlamasını isteyerek TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, serginin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve onun kurucusunun tanıtımında bir 'yüz karası' niteliğinde olduğunu savunmuş. Atatürk'ün günlük siyasi amaçlara alet edilmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade etmiş. Sergide meğer Atatürk'ün gerçekleştirdiği devrimlere, 'laik, demokratik Cumhuriyet'in aydınlık yüzü'ne ilişkin bir tanıtım yokmuş. Bu da son derece üzücü ve düşündürücüymüş.
Sergiyi gezerken modern İstanbul'u panaromik bir ekranda, siyah beyaz fotoğraflarda izlediğiniz bölümü çok sevmiştim. Atatürk'ün bu fotoğraflar içinde profilden bakışının olduğu imgeyle birlikte bu bölüm daha sonra Kutluğ Ataman'la bir araya gelecek Boğaz'ın iki yakasına adeta gönülden bir boğaz gibi bağlanıyordu. Atatürk'le ilgili bir yergi mi? Devrimlerin kötü yansıtılması mı? Laikliğe gölge mi? Bu soruların gerçekdışılığı, absürdlüğünü sergiyi görmüş biri olarak tarif etmem gereksiz. Sevgili Hrant Dink'in sevgili oğlu Arat'ın son sözleri kulağımıza küpe olmalı o yüzden, ilham verici hepimize... "Büstleri kırmak, parçalamak istiyorum, canlı seviyorum ben insanları..."
Atatürk'ün büstlerini kırmanın, parçalamanın zamanı gelmedi mi? Onu canlı sevmenin... Devir, Atatürk'ü günlük siyasi amaçlara alet etme zamanı değil, doğru... Dünyanın dört bir yanındaki koleksiyondan zahmetlerle derlenmiş, 241 bin küsur izleyicinin gördüğü bir sergiyi, birtakım kişisel siyasi çıkarlar uğruna karalayarak Atatürk'ü günlük siyasi amaçlara alet etme zamanı hiç değil!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA