Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Aleviler neden Sivas'ı 'yaptıranları' görmek istemez?

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, "Sivas katliamını yapanların zihniyeti bugün iktidarda" diyor. Sivas katliamında bir değil, iki zihniyet var aslında.
Bunlardan biri... Nüfusun çoğunluğunu oluşturan, Sünni insanların zihniyeti. Türkiye'nin Sünnileri, Alevilere karşı ağır önyargılarla yetişiyor. Sosyolojik bir gerçek bu... Tarihsel kökenleri var.
Diğer zihniyet ise sosyolojik olmaktan önce politik... Vesayetçi zihniyetin aktörleri, yani bürokratik elit dediğimiz kesim... "Seçimle işbaşına gelen siyasetçiler vitrinde dursun ama kritik kararları ben vereyim" diyor.
Bunu yapabilmek... Seçilmişlere baskın çıkarak, son sözü söyleyebilmek için de, sosyolojik fay hatlarını, örneğin Sünni-Alevi gerginliğini kışkırtıyor.
Son yıllarda, özellikle seçimler yaklaşırken, Türk-Kürt fayını kullanmaya çalıştığını gördük: Mesela İnegöl'de olanlar...

***

Peki halk hangi araçlarla kışkırtılır? Eğer Sünni kesimi, Alevilere saldırtmak istiyorlarsa, "Aleviler cami yaktı", filan gibi söylentileri devreye sokuyorlar.
Hedef Kürtlerse, bu kez de "Kürtler, Türk bayrağını yaktı" diyorlar. Bugünlerde, "Kürt işçiler PKK bayrağı astı" diye kışkırtıyorlar.
Yeter mi? Yetmez. Sünni halka kötü şeyler yaptırabilmek için başka araçlar gerekir. O zaman kim devreye giriyor? JİTEM ve Özel Kuvvetler...
Toplanan halk dağılmaya başladığında, slogan ve taş atarak olayları körüklemeyi biliyor bu ekipler. Biliyorlar çünkü bunun eğitimini alıyorlar.
***

Özetle iki zihniyet var orada: Yapanlar ve Yaptıranlar... Yapanlar... Yani eğitim seviyesi düşük, Sünni kesimden insanlar AK Parti'ye oy veriyor çoğunlukla.
Yaptıranların ise dinle imanla bir alakaları yok. Onların bütün derdi, perde arkasından ülkeyi yönetmek. Ve o kesimin siyasetteki temsilcisi CHP...
Hep görüyoruz: JİTEM'leri, Özel Kuvvetler'i kullanan bürokratik elitin has evlatları... Emekli olduktan sonra çoğunlukla CHP'yi tercih ediyor.
Özetle: Yapanların zihniyeti iktidarda ise, yaptıranların zihniyeti de ana muhalefette...
***

Peki, bu olaylarda Sünni kesimdeki "Alevi alerjisi" kullanılıyor da... Alevilerdeki, "Sünni alerjisi" kullanılmıyor mu sanıyorsunuz?
Bu işi yaptıranlar, katliam sırasında Sünnileri, katliamdan sonra da Alevileri kullanıyor.
Basit bir soru: Alevi kanaat önderlerinin, Sivas katliamını, "yaptıranlardan hesap soracağız" dediğini kaç kere duydunuz?
Eski Bakanlardan Ziya Halis gibi büyük oyunu gören ve reddeden, üçbeş aklı başında insan var. Sadece onlar dile getiriyor bunu...
Diğer Alevi kanaat önderleri, bıkmadan usanmadan, katliamı yapanlardan söz eder.
Kemal Kılıçdaroğlu, "Neymiş bu Ergenekon, gidip üye olayım" diyordu ya... Halbuki Ergenekon, Sivas katliamını yaptıranların diğer adı.
Ne var ki Alevi önderler, "yaptıranlar", "derin devlet", "vesayet rejimi", "özel kuvvetler", "Ergenekon" gibi perde arkasındaki güçleri işaret eden tabirleri asla duymak istemez. "
Sivas'ta kitleler kışkırtıldı" denildiği anda, klişeleri hazırdır: "Kışkırmasalardı efendim..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA