HALİT YEREBAKAN

Çekiciliğin bilimsel kuralları

Çekici insanlar, genelde istenen her şeye sahiptirler. Onlar, daha az acı çekerler, daha çok sevgiye maruz kalırlar ve daha iyi hediyeler alırlar. Okul çağında daha popülerdirler, daha çok arkadaşa sahiptirler ve genellikle daha az dalga geçilen taraftadırlar. Erişkin hayatlarında ise, daha az yalnız kalırlar, daha kolay evlenirler, daha iyi bir işe sahip olurlar ve daha yüksek maaş alırlar. Çekici insanlar karşısındakiler tarafından daha sağlıklı, zeki ve güvenilir bulunurlar. Hatta politikaya girmeye karar verecek olurlarsa, bilin ki etrafa yaydıkları bu izlenimler sebebiyle seçilme ihtimalleri daha yüksek olacaktır. Peki bazı insanlar neden daha çekici görünürken bazıları çekici değildir? Ve bizler neden bazı özellikleri çekici bulurken bazı özellikleri bu sınıflamanın dışında bırakıyoruz?
Temel unsur oksidatif stres
Yeni yapılan araştırmalara göre, çekiciliğin en temel unsurları bedenimizin maruz kaldığı oksidatif stres (bedenimizdeki oksijen baskısının hücresel boyutta yanma olarak tariflenebilecek duruma sebebiyet vermesine oksidatif stres denir.) ve antioksidanlardır. Psikologlar tarafından yapılan bir araştırmada, kadınların gözünde fiziksel olarak çekici bulunan erkeklerin kanında oksidatif stres bulgularının en az düzeyde olduğu gösterilmiştir.
Çekicilik, psikologlar, antropologlar ve davranış bilimciler tarafından uzun yıllardır ilgi odağı olmuştur. Bunlardan bazıları, çekicilikle gelen hayat içindeki avantajları, bazıları ise çekiciliğin sonradan edinilebilirliğini araştırmışlardır. Düşünce bilimine göre, cazibeyi doğuran bazı özellikler sonradan edinilebilir değildir, ancak zaman içerisinde zayıf yönler gelişerek kişinin çekiciliği artış gösterebilir. Bunu destekleyen en önemli örneklerden biri, içinde bulunduğunuz dönemde çekici bulduğunuz bir erkeğin eski bir fotoğrafına baktığınızda gördüğünüz farktır. Bu teori, yeni doğan bebeklerin yüzlerindeki çekicilik unsurlarını da kapsayan birçok araştırma tarafından desteklenmiştir. Bu araştırmalar, fiziksel çekiciliğin aslında sağlıklı olmanın biyolojik bir sinyali olduğunu savunmaktadırlar. Eski çağlarda çekicilik, şu anda ifade ettiğinden biraz farklı olarak, hayatta kalabilme yetisinin yüksekliğiyle doğru orantılı olarak algılanmaktaydı. Günümüzde ise çekiciliğin ölçüsü daha ziyade görsel ve duyusal parametrelerle bağlantılı olarak algılanıyor. Örnek vermek gerekirse, insanların sahip olduğu yüz şekli, saç rengi, bedenlerinin anatomik yapısı hatta kişilerin salgıladığı feromon adı verilen bireysel kokulardan bahsedilebilir.
Birçok çalışma, saç rengi, ten rengi, bacak boyu, omuz yapısı, kilo, bel çevresi gibi çekiciliğin sebeplerinden sayılabilecek özellikleri incelemişlerdir. Çekicilikte, altta yatan en önemli faktör dalgalı asimetridir. Bazı çalışmalara göre, çift taraflı asimetrisi olan insanların yani vücutlarının her iki tarafında da aynı özelliklere sahip olanların daha çekici bulunduğu tespit edilmiştir.
Dalgalı asimetriye sahip insanlarda tüm vücut bölümleri simetrik değildir, bilimsel teoriye göre, bu dengesizliğin sebebi gelişim çağında yaşanan önemli değişikliklerdir. Dalgalı asimetrinin, gelişimin erken çağında yani insan bedeninin güçsüz olduğu dönemde maruz kalınan stresin günümüze yansıyan kanıtı olduğu düşünülmektedir. Çevrenize baktığınızda, iki kolu veya bacağının boyu farklı olan vücudunun tek tarafında fonksiyon kaybı, iki taraf arasındaki ölçü farkları genellikle gelişim çağında yaşanan problemler sebebiyle var olmuşlardır. Gelişim çağından sonra ise, bu kişilerin fiziksel özellikleri çekicilik parametrelerine göre daha baskın hale geldiğinden daha az çekici bulunurlar.
Ayrıca bu oksidatif stres, daha dünyaya gelmeden anne karnında bile insanların gelecekteki çekicilik özeliklerini etkileyebilmektedir. Dalgalı asimetrinin önemli sebeplerinden bir diğeri ise, anne karnında maruz kalınan oksidatif streslerdir. Embriyo sağlıklı gelişebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Hücrelerimiz ise enerji üretiminde oksijen kullanır ve açığa serbest radikaller çıkarırlar. Stabil olmayan bu moleküller diğer hücresel moleküllerle kimyasal reaksiyona girerek oksidatif stres adı verdiğimiz hücresel hasara sebep olurlar. Normalde insan bedeni, bu molekülleri etkisiz hale getirerek ortadan kaldırmaya yetecek güce sahiptir. Özellikle gebelik döneminde zaten, vücut enerjisini çocuğun gelişimi için kullanırken, annenin değiştirilebilir çevresel faktörlerle bedenini daha fazla strese maruz bırakması neticesinde anne bedeni bu koruyuculuğu kaybetmektedir. Değiştirilebilir çevresel faktörlere örnek olarak, gebelikte içilen sigara, alkollü içecekler, sağlıksız gıdalar, hava kirliliği ve gündelik yaşam stresi gösterilebilir.
Çekici erkeklerin stres oranı düşük
New Mexico Üniversitesi psikologları tarafından 18-38 yaş arası erkeklerde oksidatif stres bulgularının değerlendirildiği bir araştırma yayımlandı. Erkeklerin kulak genişliği, kulak yüksekliği, bilek genişliği, dirsek genişliği, dört parmağının uzunluğu, ayak bileği çapı ve ayak ölçüsü gibi çift taraflı on farklı fiziksel özellikleri ölçüldü ve karşılaştırıldı. Kan ve idrar numuneleri alınarak oksidatif stres göstergeleri incelendi ve son olarak bir grup kadına erkeklerin incelenen bu beden yapılarının ve yüzlerinin fotoğrafları gösterilerek fiziksel çekicilik değerlendirmesi yapmaları istendi. Çalışmanın sonucunda kadınlar tarafından çekici bulunan erkeklerin kan ve idrarındaki oksidatif stres bulgularının diğer gruba oranla daha düşük seviyede olduğu tespit edildi. Aynı zamanda çekici bulunan erkeklerde beden ölçülerinin daha simetrik olduğu tespit edilmiştir.
Kadınlarda ince bel ve geniş kalça çekici
Bazı araştırmacılar ise, çeşitli vücut şekillerini ve ölçülerini sınıflandırarak daha çok arzulanan tipi belirlemeye çalıştılar. Bu çalışmalar erkeklerin ince belli ve geniş kalçalı kadınlara daha çok ilgi duyduğunu gösterirken, California Üniversitesi'nin yaptığı bir başka çalışma, ince belli ve geniş kalçalı kadınların ve bu kadınların doğurdukları çocukların IQ testlerinde daha yüksek puan aldığını göstermiştir. Beden kitle indeksine göre değerlendirme yapan başka bir çalışmaya göre, en çekici bulunan kadınların beden kitle indeksi ortalaması 21 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan erkeklere beden kitle indeksi 21 olan kadınları neden çekici buldukları sorulduğunda verilen cevap, bu fiziki ölçülere sahip olan kadınların daha sağlıklı göründüğü ve daha iyi çocuk doğurabileceğine inandıkları için seçtikleri oldu.
Erkeklerde gövdeyle eş uzunlukta bacak çekici
Araştırmacıların gözünden bacak uzunluğu da kaçmamış ve bu detayı da incelemişler. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda uzun bacak tercih edilirken, erkeklerde gövdeyle eş uzunlukta bacak boyuna sahip olanlar daha çekici bulunmuştur. Bir başka teoriye göre, uzun bacaklı kadınların daha geniş leğen kemiğine sahip olması diğerlerinden daha kolay doğum yapabileceklerini söylenmektedir. Başka bir çalışma ise, uzun bacaklı kadınların kalp hastalıkları, kanser ve şeker hastalığına yakalanma riskinin daha az olduğunu ve bu kadınların tansiyonlarının da daha düşük seyrettiğini göstermiştir.
Kadınlara göre, erkeklerdeki bacak boyunun daha kısa olmasının tercih edilme sebebi, bu özelliğin daha kaslı bir görüntü vermesidir. Ayrıca Liverpool Üniversitesinde yapılan bir araştırmada ise, kısa süreli ilişki arayan kadınların yüzlerinde yara izi olan erkekleri daha çekici bulduğu gösterilmiştir.
Birçok özelliğin çekicilikteki etkisi araştırılmıştır. Fakat yıllar boyunca araştırmacıların sorgulamaya devam ettikleri şey ise, erkeklerin sarışın kadınları neden daha çekici bulduğudur. Zaman içinde bu konuyu açıklamak için birçok tez ortaya konulmuştur. Araştırma raporlarının önerilerine göre, sarışınlığın çekicilik üzerindeki en önemli etkileri arasında erkeklerin daha yuvarlak yüz hatlarını beğeniyor olması, sarı saçın yüz hatlarını daha kibar çerçevelediğinin düşünülmesi ve doğal sarışınların, daha yumuşak bir cilde sahip olmaları sayılabilir. California Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre ise, sarı saç fit olmanın bir işareti olarak sayılmıştır. Erkeklerin sarışınları daha çekici bulmalarının en önemli sebebi, saç ve cilt renginin açık olmasının muhtemel hastalıkları daha çabuk ele verdiğini düşünmeleridir. Mesela, esmer bir kişiye oranla açık tenli bir kişinin sarılığı, morlukları veya kansızlık gibi hastalık belirtilerini göstermesi daha kolaydır. Neticede yazımın başından beri belirttiğim gibi çekiciliğin ilk ve en önemli unsuru sağlıklı görünmektir.
Kendinden zıt özelliklere sahip olan tercih ediliyor
İnsan genetiği eş seçerken kendisinden daha farklı veya zıt olanı beğenmeye göre programlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre, bireylerin çekici buldukları kişiler genellikle kendilerine zıt ten rengi, saç rengi, göz rengi ve vücut yapısı gibi özelliklere sahip insanlardır. Fiziksel çekicilik psikologlar tarafından görsel veya kısa vadeli olarak tariflenmiş, çekiciliğin asıl unsurunun fiziksel özellikler değil karakter özellikleri olduğu söylenmektedir. Kısaca her ne kadar sağlıklı veya güzel görünen kişiyi ilk etapta çekici bulsak da bu duygunun devamını ancak kişinin karakteri belirler. Her ne kadar çekiciliğin bilimsel kurallarını ortaya koymaya çalışsak da her insanın kalbinde cazibenin titreşimlerine cevap verecek herkeste farklı çalışan gizli bir sinir bulunmaktadır. Pablo Picasso'nun 'Bana göre güzellik manasız bir kelimedir. Çünkü manasının nereden geldiğini ve nereye kadar gittiğini çözemedim.' sözü ile yazıma son vermek istiyorum.

Okuyuculara önemli duyuru


Ülkemizde çok sayıda insan organ nakli için sırada beklemekteyken, çoğunlukla yetersiz organ bağışı sebebi ile hayatlarını nakil olamadan yitirmektedirler. Bu nedenle sorunların ortaya konulması ve ne şekilde bağışların artırılabileceğine yönelik ülkemizdeki durumu bilimsel olarak sunmak adına bir anket hazırlamış bulunuyorum. Bu anketin sonuçları bilimsel bir çalışma olarak hazırlanarak Uluslararası Kalp ve Akciğer Nakli Derneği toplantısında sunulacak ve ayrıca Sağlık Bakanlığı'na iletilecektir. Yüksek katılımın sağlanması istatistiksel olarak daha kuvvetli verilerin elde edilmesini sağlayacaktır. Bu vesile ile ayrıca tüm çevrenizi anketimize yönlendirmenizi rica ediyorum. Sonuçların ülkemiz adına yararlı olması dileği ile...

Ankete ulaşmak için tıklayınız.


@DrYerebakan

New York Presbiteryan Hastanesi
Kalp ve Göğüs Cerrahisi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.