HALİT YEREBAKAN

Bilinçli gebelik ne demek ?

Hamilelikle ilgili bilgi ve tavsiye aradığınızda birçok kaynak bulabilirsiniz. Bunların bazıları doğru bilgiler içerirken bazıları ise nesilden nesle aktarılan yanlış bilgiler içerir. Bazı önemli gerçekleri bilmek daha mutlu ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenize yardımcı olabilir. Kısaca hamilelik dönemiyle ilgili bilinen bazı yanlışları düzeltmek istiyorum.
Hata: Genlerinizi kontrol edemezsiniz
İnsan DNA'sının göz rengi ve saç tipi gibi değiştirilemeyen özelliklerin belirlendiği bölgeleri olduğu gibi, bir de kilo ve zekâ kapasitesini belirleyen ve dış etkenlerden etkilenen bölgeleri vardır. Sağlık biliminde yeni bir alan olan Epigenetik sayesinde rahimde meydana gelen genetik değişiklikleri anlamaya başladık.
Hamilelik süresince anne adayının DNA'sı bebeğinin gelişimi için bir kopya makinesi gibi çalışır. DNA'ların "kopya"landığı esnada anne adayının aldığı besinler ve maruz kaldığı toksinler tabiri caizse bu kopya makinesinin çalışma kalitesini belirler. Bu dönemde yapılabilecek hatalar makine tabir ettiğimiz bu sistemi bozabilir. Anne adayı bebeğine geçirdiği DNA'ları aslında kontrol edemez. Epigenetik biliminin temel amacı da bu genlerin geçişini engellemek değil, gebelik sürecinde hangi genlerin açılıp kapanacağını kontrol etmektir.
Gebelik süresince formda ve sağlıklı kalmak çocuğunuzun genlerinde dramatik etki göstermektedir. Maalesef hamileliklerin %50'si plansız gerçekleştiği için birçok kadın embriyolojik gelişimin erken haftalarında bu fırsatı kaçırmaktadır. Hamile kalmak için bir planınız olmasa dahi sağlığınızı iyileştirmek için bugünden atacağınız adımlar, hamile kaldığınız günden itibaren çocuğunuza en iyi başlangıç fırsatını sunmanızı sağlayacaktır.
Anne adayları bazı toksinlere maruz kalma ihtimallerini kısıtlamalıdırlar.
BPA: Sert plastiklerin yapımında kullanılan bu kimyasal bileşik, yemek kaplarında, biberonlarda ve konserve kutularının iç kaplamalarında bulunur. Bu madde, vücudumuzda bulunan hormonların bir kısmının çalışmasını etkilemektedir. Mümkün olduğunca konserve gıdalardan kaçınmak ve BPA ihtiva eden plastik kapları özellikle mikrodalga fırında kullanmaktan uzak durmak gerekir.
CİVA: ABD'de doğan 600.000'den fazla bebeğin doğar doğmaz alınan kan örneklerinde güvenli sınırın üzerinde civa tespit edilmiştir. Civa, gelişme geriliğiyle kuvvetli derecede ilişkilendirilmiş bir kimyasaldır. Bu sebeple hamile kadınların civa ihtiva eden şeylerden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekir. Gebelik esnasında tüketimi artan ancak bol miktarda miktarda civa ihtiva eden ton balığı uzak durulması gereken örneklerden sadece biridir.
FİTALAT: Bu endüstriyel kimyasal saç spreylerinde, parfümlerde ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, fitalatlara maruz kalmak, gelişme geriliği, organ hasarı, bağışıklık baskılanması ve hormonal dengesizliklere yol açabilmektedir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gebe kadınların normal düzeylerde dahi fitalatlara maruz kalması, küçük genitalli veya inmemiş testisli erkek bebek doğurma riskinde artış göstermiştir. Fitalatlar aynı zamanda plastik streç filmde, buzdolabı poşetlerinde hatta bazı oyuncaklarda bulunmaktadır.
Hata: İki kişi için yiyorsun!
Özellikle fazla kiloyla gebe kalanlar başta olmak üzere gebelik süresince aşırı kilo almak, anne adaylarının gebelik diyabeti riskini arttırmakta ve gelişmekte olan bebeği tehlikeye sokmaktadır. Yapmanız gereken dengeli ve normale oranla azıcık daha fazla kalorili bir yemek planına sahip olmak ve önemli vitamin takviyeleri almaktır.
Kalori Sayımı: İlk üç aylık dönemde normal günlük diyetinize sadece 100 kalori ekleyiniz. Bu, bir bardak yağı azaltılmış süte eşdeğerdir. İkinci üç aylık dönemde ekleyeceğiniz bu miktarı 250 kaloriye çıkartınız. Bu miktar bir avuç dolusu cevize denk gelir. Üçüncü üç aylık dönemde, ilave 300 kalori alınız. Bu miktar ise iki porsiyon meyveye eş değerdir.
Multivitamin: Gebelik döneminde folik asit ve demir içeren multivitamin takviyesi almanızda yarar var. Folik asitin, nöral tüp defekti olan spina bifida oluşumunu engellediği ve çocuklarda %50-60 kanser gelişmesini önlediği gösterilmiştir. Demir ise alyuvarlarınızın temel yapı taşıdır ve bebeğiniz ihtiyacı olan demiri alıp sizi demir eksikliğiyle karşı karşıya bırakabilir. Bunu engellemek için ilave demir almanızda fayda vardır.
D Vitamini: D Vitamini kalsiyum ve magnezyum ile birlikte kullanıldığında güçlü kemik oluşumunu desteklemektedir. Aynı zamanda bilim adamları D vitamininin bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini göstermişlerdir. Gebelik boyunca yabancı bir bedeni vücudunuzda taşıyabilmeniz için bağışıklı sisteminde aksaklıklar meydana gelebilir ve bu da sizi enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirebilmektedir. Doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi gebelik süresince alınmalıdır.
Gebelik süreci
Pek çok çift için bebek sahibi olmak, hayatlarındaki en büyük dönüm noktalarından biridir. Neden ve ne zaman bebek sahibi olma kararını vermeleriyle birlikte, anne-baba adayı için heyecanlı bekleyiş başlar…
Gebelik ise, kadın bedenine verilmiş en kutsal hediyedir ve hastalık değildir. Her gebelik hikâyesi kendine özgü, her doğum anı anne-babaya özeldir.
Gebelikte, vücutta gözle görülür değişimler yaşanırken, ruhsal olarak temeli sevgi ve güven olan gelişim meydana gelir. Bu değişimlerin başkahramanı ise gebelik hormonlarıdır.
Gebeliğin ilk üç ayı adaptasyon geçiş dönemidir. Rahme tutunmaya çalışan bebek, varlığını, annesinin kanında yükselttiği hormonlarla gösterirken, bu hormonlar, anne adayının da farklı hissetmesine neden olur. Bebeğin tüm organları oluşup, gerçek bir bebek olurken, anne adayı yorgunluk, sürekli uyku hali, mide bulantıları, beslenme ve sosyal hayat gibi değişikliklerin üstesinden gelmeye çalışır. Baba adayı ise, heyecanla ve eşinin geçirdiği bu durumlara anlam vermeye çalışarak geçirir.
Gebelikte ikinci üç aylık dönem, gebeliğin en keyifli ve en verimli zamanlarıdır. Ultrasonda bebeğin cinsiyetini öğrenmek, hareketlerini hissetmenin neşesi kaplar her yeri. Bebek büyürken karın da kendini göstermeye, göğüsler büyümeye ve süt yapımı için hazırlanmaya başlar. Her şeyi hisseden bebek artık anne ve babasının sesini de duymaya da başlar. Bebek ile iletişime geçmek, karnı okşamak, müzik dinletmek bağlanma içgüdüsünü de geliştirip, doğum sonrasında da huzurlu bir bebek olmasına yardımcı olur.
Çok uzun gibi gelen heyecanlı bekleyiş, hızlıca geçer ve üçüncü üç aylık dönem gelir. Bu dönem, hazırlık zamanıdır. Bu hazırlık kitaplardan ve doğru danışmanlıktan geçer. Doğumunuza bedenen ve ruhen hazırlık, doğum yapılacak yerin ve destekleyecek doğum koçunun/ebenin seçilmesi, doğum çantası, bebek eşyaları ve doğum sonrası evin hazırlığı… Duygu durumları biraz daha karışık hal alır, korku, sabırsızlık, kaygı... Bu durumu yenmek ve keyifli zaman geçirmek için ihtiyaçları karşılayacak bir doğuma hazırlık kursu idealdir. Bu kurslarda;
Bebek bekleyen diğer çiftlerle zaman geçirme fırsatı, gebelik deneyimlerini pekiştirmek, ilerlemeyi karşılaştırmak, daha sonrası içinde çocuğu olan arkadaşlar edinme şansı ve değişimlerin üstesinden gelebilmek için çözüm önerileri sunulmaktadır.
Egzersizler ve nefes çalışmaları ile gebeliğin zinde geçmesine, doğumun ne olup ne olmadığı konusunda bilgi vererek hissedilen korkulardan uzaklaşıp, bedeninize güvenmeyi öğretir.
Baba adayının da farkındalığının artmasına ve doğum sürecine ısınmasını sağlar.
"Doğum mucizesi" bebeğin doğma isteği ile başlayan ve yavaş yavaş ilerleyen bir süreçtir. Annenin bedeni de bu sürece hormonları, kemik, kas, damar sistemleri, duygusal durumu ve an'da oluşu ile katkıda bulunur. Anne ve bebek bir bütündür. Bu yüzden bu mucizeye bütünsel bir yaklaşım ile destek verilmelidir.
Doğum hazırlıkları yaparken, Doğum Koçu/ebeyi es geçmeyin. Doğum esnasında yeni yüzlerin görülmesi, farklı farklı kişilerin doğum alanına girip çıkması dikkat dağıtıcı ve mahremiyet kaybına sebep olabilir. Oysa ki, doğum koçu/ebe doğum ortamının düzenlenmesi, mahremiyetinin sağlanması, çiftler ve doktor arasında iletişimin sağlanmasını destekleyerek, dikkat dağılmasını ve doğumun kesintiye uğramasını engeller. Doğumun başlamasından ilk emzirmeye kadar, sadece aile ve kavuşmak için emek verdikleri bebeği için çalışır. Doğum sonrası dönemde de paha biçilmez yardımları olur, bebeğin ve annenin bakımı, emzirmenin desteklenmesi, bebeğin ilk banyosu, yeterli uyku alımın desteklenmesi gibi birçok ihtiyacınız olan konuda sizin en büyük destekçiniz olacaktır...
Kadın bedenine kutsal hediye olan gebelik dönemini, nasıl geçirildiği, doğum ve sonrasında da bebeğiniz, eşiniz ve sizin üzerinizde belirgin izler bırakır. Bu nedenle gebelik boyunca pozitif düşünmek, doğru bilgilerden yararlanmak, doğuma ve anne- baba olmaya hazırlanmak önemlidir ve emek ister…
Değerli çalışma arkadaşım ülkemizdeki en büyük eksiklerden biri olan hamile danışmanlık ve eğitim hizmetinde öncülük yaptığını ve bu konuda ülkemizde katkı sağladığını öğrenince herkes adına çok mutlu oldum... Geb-Be gibi samimi bir çatı altında eğitimli hamileliği ülkemize kazandırmaya çalışan değerli çalışma arkadaşım Pınar Mallı'ya tüm sağlık çalışanları adına teşekkürü bir borç biliyorum.
Unutmayın ki bebekler Allah'ın dünyaya üflediği toz halindeki yıldız parçalarıdır. Şanslı kadın ise, doğum sancılarının aslında elinde yıldız tutmanın bedeli olduğunu bilendir... Ne yıldız tutmak kolaydır, ne de o yıldıza layık olabilmek...Gebelik tek kişilik değil anne-babanın beraber ve bilinçli yürümesi gerektiği bir yolculuktur...



Columbia Uniersitesi
New York Presbyterian Hastanesi

@DrYerebakan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.