Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Fareler insanlarla aynı genlere sahiptir...

Dün hemen hemen tüm dünya medyasında yer alan bir habere göre, GSM cep telefonları farelerdeki Alzheimer belirtilerini yok ediyormuş.
Bu alandaki en önemli bilimsel yayın organı olan "Journal of Alzheimer's Disease"de araştırmalarının sonucunu açıklayan "Florida Alzheimer's Disease Research Centre" uzmanları, cep telefonundan yayılan elektromanyetik dalgaların deney farelerinin belleğini harekete geçirdiğini ve hatta yaşlı farelerdeki Alzheimer semptomlarını azalttığını saptamışlar.
İlk bulgulara göre cep telefonundan yayılan elektromanyetik dalgalar, beyinde biriken ve Alzheimer'in alameti farikası sayılan "beta-amiloid"i azaltıyormuş.
Alzheimer hastalığına yakalanacak şekilde önceden genetik değişime uğratılmış farelerde net şekilde bir bellek güçlenmesi saptanırken, Alzheimer olmayan farelerin belleklerinin de deney süresinin sonunda normal düzeyin üzerinde çıktığı saptanmış.
Bu araştırmada kullanılan 100 tane fare, cep telefonu sinyali yayan bir anten aracılığı ile her gün 1 saat elektromanyetik dalgalara maruz bırakılmış.
Bu haberleri okuyunca doğal olarak şu soru aklınıza gelebilir:
- Farelerle insanların ortak yanları nedir ki, bu yaratıkların üzerinde yapılan deneylerden insana dönük sonuçlar da çıkartılabiliyor?

Neden fareler?

Bu sorunuza şu cevap veriliyor:
- Farelerle insanların genleri büyük ölçüde aynıdır. Aynı iç ve dış etkiler farede de oburluk, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklara sebep olur. Ayrıca fareler 16-22 aylık ortalama ömürlerinde, bir insan ömrünü sıkıştırılmış biçimde yaşarlar. Deneylerin ve tedavilerin sonucu kısa sürede alınır. Bu nedenlerle dünyanın çeşitli araştırma merkezlerindeki araştırmalarda her yıl 25 milyon fare kullanılır. "Bu kadar çok fare nereden bulunur" diye sorarsanız, bu amaçla kurulmuş "Fare üretme çiftlikleri" varmış.
Örneğin ABD'nin Wilmington (Massachusets) kentindeki Charles River Laboratuvarları'nın deney faresi satışları yılda 500 milyon dolarmış.
Bütün bu bilgilere sahip olduktan sonra belki şu soru da gelebilir aklınıza:
- Cep telefonunun farelerdeki bellek zayıflamasını yok etmesinin, bizim toplumumuza dönük ne gibi yansımaları olabilir?

Bunlardan bize ne?

Bence bu sorunun cevabı da kolayca verilebilir.
Bilindiği gibi 60 milyonu aşkın Türk vatandaşı GSM cep telefonu kullanıyor.
Ayrıca başınızı kaldırıp hangi yüksekliğe baksanız bir baz istasyonu görüyorsunuz.
Yani "Florida Alzheimer's Disease Research Centre"deki farelerden daha çok elektromanyetik akım altında kaldığımız kesindir.
Ayrıca hiçbir fare düz vitesli aracın direksiyonunda hem sigara içip hem de cep telefonu ile konuşarak viraj dönmez.
Aynı şekilde hiçbir yaya fare kırmızı ışık yanarken cep telefonu ile konuşarak, sağına soluna bakmadan trafiği yoğun bir caddede karşıdan karşıya geçmez.
Sonuçta yoğun biçimde kullandığımız cep telefonlarının hem bireysel, hem de toplumsal belleğimizi güçlendirmesi gerekmez miydi?

Kimler cep telefonsuz?

Nitekim bir anda Dersim'i hatırladık.
Bir anda asker-siyaset ilişkilerindeki geçmiş çarpıklıklar yoğun biçimde hatırlanmaya başladı...
Bu arada kimlerin cep telefonu kullanmadıkları da ortaya çıktı.
Örneğin Sayın Demirel geçmişte kendisine yaşatılanları hatırlamadı ve bugünkü şeffaflaşma arayışlarını eleştiren demeçler verdi.
Sayın Baykal da geçmişte halka karşı siyaset izlediği zaman CHP'nin seçim barajının altında kaldığını hatırlamayıp, 2'nci Abdülhamid'in sivil paşalarına yakışır tutumlar sergiledi.
Bu durumlar edebiyat meraklılarına deney farelerini değil de Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" ındaki "Lenny"yi de hatırlatmış olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA