Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Wikileaks haberi

4Ocak tarihli gazetede Wikileaks'ten Yeni Balon başlıklı bir haber yayınlandı.
Okur Temsilcisi'ni telefonla arayan iki SABAH okuru haberi "gerçeği saptırıcı" olarak gördüklerini ilettiler.
Spotta şöyle deniyor:
"Türk liderler hakkında daha önce asılsız iddialarda bulunan Wikileaks internet sitesi bu kez 'Türkiye'nin 20 Boeing uçağı karşılığında uzaya bir Türk astronot gönderme pazarlığında' bulunduğunu ileri sürdü."
Esas kaynağı Wikileaks olan haber, New York Times gazetesinin haberine de atıfta bulunuyor. Haberin özünü oluşturan veriler Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve ABD'nin Ankara eski büyükelçisi James Jeffrey arasındaki bir görüşmeye dayandırılıyor.
Haberin ilk paragrafında Wikileaks için "daha önce Türk liderler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı belgeleri sızdıran site" ifadesi de yer alıyor.
Son paragrafta ise şu cümle var: "..Ankara'daki ilgili çevreler Wikileaks'in bu iddiasını 'aslı-faslı olmayan dedikodular' diye nitelendirdi'.
Çeşitli açılardan sorunlu bir haber bu.
Başlıktaki "balon" sözü, "uydurma" veya "yalan" anlamında kullanılmış. Bunu kim söylüyor? Belli değil. O halde, gazete henüz doğruluğu yanlışlığı anlaşılmamış bir iddia ile ilgili olarak peşin yargıda bulunmuş oluyor. "Wikileaks'ten yeni iddia" denebilirdi.
"Balon" uçuran veya "ileri süren" ne Wikileaks, ne de onu önemseyen New York Times. Onlar sızdırmış ve aktarmış. İddia, ilgili Ocak 2010 tarihli kriptoyu yazan James Jeffrey'e ait. Altta onun imzası var.
"..Türk liderler hakkında asılsız iddiaların" ifadesi "taraflı". Doğru ifade, "Ankara'da hükümet çevrelerinin asılsız olarak nitelediği iddiaların" olacaktı.
"Aslı-faslı olmayan dedikodular" diyen "Ankara'daki ilgili çevreler kim? Neden kimliklerini gizli tutmayı tercih etmekteler? AK Parti hükümet çevreleri daha önce açıkça, isim saklamadan bazı kriptolardaki iddiaları yalanladığına göre, bu gizliliğin sebebi ne?
Bunu sorgulamak gerekirdi. Çünkü, haberde bir kaynağın "anonim" olması için anlaşılır bir gerekçe olmalıdır. Bu örnekte anlaşılır bir gerekçe yok.
Gazete, her haber kaynağı gibi, Wikileaks'e karşı da makul mesafede durmalıdır.
Bu site sızdırılmış Amerikan belgelerini yayınlamaya devam edecek. O belgelerdeki içeriğin muhatapları da bellidir. Gerekli hallerde yorumlarına başvurmak yeterlidir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA