Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Hem şikâyet hem tartışma

Taner Dora'nın şikayetlerinden ayrıca Okur Temsilcisi de nasibini alıyor.
Dora bu köşede daha fazla okur mektubu yer almasını istiyor. Evet, diyor, burada zaman zaman gazetecilik etiğini doğrudan ilgilendiren konularda yazılanları değerli ve önemli buluyorum, ama okurların sesinin daha fazla duyulması onlara teşvik de oluyordu, yine olmalı.
Okurumuza hak vermiyor değilim. Gerçekten de şikâyet sıklığında azalma olduğu aşikâr.
Ama bunun nedenlerini de açıklamak gerekir.
Birincisi, gazetede yer alan maddi hataların -ki okurun en çok dikkatini çeken unsurdurazalması. Büyük ve dikkat çekici hatalar eskiye göre daha az.
İkincisi, gazeteye gelen okur şikayetlerinin ağırlık noktasının somut hata veya eksiklik içeren haber unsurlarından çok kutuplaşmayı ve buna bağlı kampanyaları ifade etmesi. Gazeteyi somut veriler üzerinden değil de bir genel algı üzerinden bir tarafa ait olduğu gerekçesiyle suçlayan şikayet oranı arttı. Bunları kaale almak mümkün değil, çünkü okurun tepkisine yol açan her ne ise, somut bir örneğe dayanmalı. Bununla bağlantılı olarak bir de köşe yazarlarına - yani öznel görüşlere - gelen şikayetler de arttı, ve işin kanaat kısmı bu köşenin işi değil.
Üçüncüsü, gelen şikayetlerde internet sitesine doğru bir kayma da var. Bu, SABAH'ın geri dönüşü önemseyen okurlarında gençlerin daha hareketli bir hal aldığını da gösteriyor.
Dördüncü olarak, bu köşede gazetecilik konularının daha sık yer almasını da açıklamak gerekir. Sık sık yazdığım gibi medyamız da bu değişim süreci içinde hem özgürlükler hem haklar hem de ahlaki sapmalar nedeniyle hayli sancılı. Tartışmaların bir kısmına yanlış yönlendirici bir mesleki cehalet de egemen olabiliyor. Bu köşede o nedenle evrensel doğruları anlatma ihtiyacı ağır basıyor, çünkü medyanın silkinmesi demokrasi için şart.
Son bir not da erişimle ilgili: Köşenin üzerindeki telefon numaralarını yeniledik, ayrıca logonun içine, e-posta adresinin yanına resmi Twitter hesabı da eklendi. Dileyen okurlar, bu hesabı da takibe alıp bize daha kolay ulaşabilecekler.
Dora'ya bu bilgileri açıklama vesilesi nedeniyle teşekkürler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA