Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Hırsızlar kol ve bacak çalıyor!

Ramazan, İslâm âlemi tarafından heyecanla beklenen manevi değeri yüksek bir ay. Sosyal dayanışmanın ön plana çıktığı bu özel zaman diliminde yoksullar doyuruluyor, gariban ve kimsesizlere sahip çıkılıyor.
Merhametin zirveye ulaştığı Ramazan, maalesef rant peşinde koşanların da gözdesi.
Özellikle Ramazan'da sakat sayısında patlama yaşanıyor. Mutlaka görmüşsünüzdür. Her köşebaşında sakat kılığına girenler duygu sömürüsü yaparak dileniyor. En vahimi para için çocuklar sakat bırakılıyor.
Bu vahim ve çarpıcı tabloya gelmeden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'na bağlı Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlüğü verilerine göre dilenci sayılarına bir göz atalım.
2008'de Ramazan'a denk gelen Eylül ayında yakalanan toplam dilenci sayısı 775. Bunların 118'i erkek, 474'ü kadın, 183'ü ise çocuklardan oluşuyor.
Ankara'da Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'ndan verilen bilgilere göre 2008'de toplam 7 bin 473 dilenci yakalanmış. Ramazan'a denk gelen ayda ise 1.087 dilenci yakalanmış. 1 Ocak-20 Ağustos 2009 arasında ise 4 bin 506 dilenci yakalanmış. Her iki kurumda da toplanan dilencilerin kaydında sakat olup olmadıkları belli değil. Çünkü, sakat numarası yaparak dilenenler zabıtaları görünce ne hikmetse sakatlıklarından eser kalmıyor. Doğal olarak sağlıklı kayıt da tutulamıyor.
Şimdi, Ankara Sanayi Odası'nın yaptığı araştırmaya göre çocukların nasıl sakat bırakıldığını anlatan rapora bakalım:
"Çocukların kollarına, bacaklarına ya da görünür yerlerine sarımsak bağlanarak yaralar açılıp sonra üzerine çeşitli ilaçlar sürülerek, uzun süre kalması sağlanıyor. Kemik gelişimi sağlanmadan, çok küçük yaştaki çocukların kıkırdakları üzerine baskılar yapılarak, bedensel deformasyon yaratılıyor. Kol veya bacaklar kırılıp, kemiklerin yanlış kaynatılması gibi insanlık dışı yöntemler de kullanılıyor."
Kurtulabilenlerin tedavi olma şansları olup olmadığını öğrenmek için Özel Göztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Ayhan Baran'a sordum...
İşte aldığım yanıt: "Çocukluk çağında el bileği, dirsek, omuz, kalça, diz ve ayak bileği çevresinde oluşan büyüme kıkırdağı kırıkları düzgün tedavi edilmez ise kısalık, çarpıklık ve hareket kısıtlılığı gibi sekeller (görünür sakatlık) bırakır. Kemik kırıkları ise genellikle içe veya dışa dönme sekeli bırakır."
Sözün özü, dilencilik için körpecik bedenler köreltiliyor. Deyim yerindeyse kolu ve bacağı çalınarak sakat bırakılıyor. Ne diyelim...
Allah, çocuklarımızı vicdanı cüzdana giren kişilerin gazabından korusun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA