Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

İtalyanların içli köftesi: Arancini

İsterseniz tek lokmalık boyutlarda hazırlayın, isterseniz daha iri. İtalyan içli köftesi diyebileceğimiz arancini’yi çok seveceksiniz. Üstelik hem masrafsız hem yapımı kolay hem de çok lezzetli

Nasıl ortaya çıktığı hakkında birden çok rivayet bulunan, bana göreyse Sicilya kökenli olan İtalyan lezzetlerinden 'arancini', 10. yüzyılda adayı istila eden Arapların yeme alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıkmış ve şekli sebebiyle de çok benzediği 'küçük portakal' yani 'arancini' olarak anılmaya başlanmış. İtalyanların bu dillere destan lezzet topları, bizim içli köfteye olan benzerliğiyle de damaklarımıza ayrı hitap ediyor.. Arancini'nin İtalya'nın farklı bölgelerinde tek lokmalık boyutlarda hazırlanan versiyonları olduğu gibi, biraz daha irice olanlarına da rastlamak mümkün. Genelde yanına küçük bir kapta domates sos (marinera sos) ile servis edilen arancini; bezelyeden tavuğa, mantardan, ete kadar birçok farklı malzeme ile doldurulabiliyor. Zaten bu kadar sevilmesindeki neden de farklı malzemelerle farklı damak tatlarına hitap etmesi. En çok tercih edilen çeşidiyse benim de favorilerimden biri olan safranlı ve parmesanlı risotto (Risotto alla Milanese) ile hazırlanmış ve mozerella ile doldurulmuş olanı. Bugün dünyanın her yerindeki en iyi İtalyan restoranlarının menüsünün vazgeçilmez lezzetlerinden olan arancini'nin bu kadar sevilen bir yemek olmasının sırrı, sadece Arapların kendi mutfak kültürlerini bu yemeğe iyi adapte etmesi değil aynı zamanda dünden kalan yemeği değerlendirme fikrinde de saklı. Çünkü bir önceki günden kalan risottoyu değerlendirmek için arancini'den daha güzel ve lezzetli bir yöntem olamaz! Hep yapımı kolay, hem de bu kadar lezzetli bir yemeği evde yapmak ise tahmin edeceğinizden çok daha kolay. Nasıl mı? Memnuniyetle anlatayım: Diyelim ki, akşam yemeğinde risotto yaptınız ve arttı. Kalan risotto'yu arancini'ye kolayca çevirebilirsiniz ya da sadece arancini yapmak için risotto yapıp, normal al dente'den (dişe gelecek dirilikte) biraz daha fazla pişirip, pirince 'sanki dünden kalmış da beklemiş' dokusu verebilirsiniz. Geri kalan kısım için tarif aşağıda sizi bekliyor. Afiyet olsun!

Malzemeler:

500 gr Carnaroli veya Arborio pirinci
40 ml zeytinyağı
80 gr tereyağ
1 adet orta boy soğan, çok ince doğranmış
4 dal taze kekik, ayıklanmış
Birkaç dal safran
½ adet defne yaprağı
75 gr parmesan peyniri, rendelenmiş
1500 ml sebze suyu veya tavuk suyu
100 gram mozarella peyniri, küçük küp şeklinde kesilmiş
300 gr panko ekmek kırıntısı, mümkün olandan kullanmak gerekli, neredeyse galeta unu kıvamında olacak
2 adet yumurta
100 gr un

Yapılışı:
Tereyağının yarısı ile zeytinyağını kalın tabanlı bir tencerede ısıtın, soğan, kekik ve defne yaprağı terletin. Bu sırada ayrı bir tencerede sebze veya tavuk suyunu ısıtıp, sıcak olarak muhafaza edin. Soğanlar transparan olup, yumuşayınca pirinci ekleyin ve iyice karışmasını sağlayın. Ancak unutmayın pirinci kırmadan doğru bir şekilde kavurmak gerekiyor. Sıcak sebze suyunu birer kepçe ekleyerek risotto'yu pişirin. Pirinç tamamen piştikten sonra, beklemiş risotto kıvamında, parmesan ve tereyağını ekleyip, bağlayın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Pişen risottoyu düz bir tepsiye yayarak soğutun. Soğuduktan sonra cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar yaparak orta kısmından bastırın ve önceden hazırlanmış küp mozzerellayı ortasına koyun. Tamamen yuvarlayarak top haline getirin. Hazırladığınız topları 15-20 dakika buzdolabınızın difrizinde bekletin böylece paneleme işlemini daha kolay yapabilirsiniz. Arancinileri sırasıyla un, yumurta ve panko karışımında paneleyin ve derin yağda kızartın. Dilerseniz pane harcına rende parmesan da ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA