DENİZ AHMET KÖSE DENİZ AHMET KÖSE

Ramazan tatlısız olmaz

Geçmiş Ramazanlarda yazılarımı takip edenler kolayca hatırlayacaklardır. Hep dedim ki "Milletçe eski Ramazanlara olan özlemimiz her geçen sene artıyor. Ama geleneklerimizi genç nesillere aktaracak büyükler üzerlerine düşen görevi layıkıyla yapmıyor! "İşte tam da bu sebeple geçen pazar yeğenlerim Doğa ve Mert'i alıp düştüm Sultanahmet yollarına. Amacım onlara geçmişte neler yaptığımızı, iftarla sahur arası düzenlenen çadır eğlencelerini ve 1001 çeşit geleneksel tatlı, yemek satan mekanları tanıtmaktı. Ama nafile... Çünkü bu saydıklarımın yerlerinde yeller esiyor. Görünen o ki, çoğunluğun tercihi de bu yönde. Artık Ramazan eğlenceleri yerlerini Ramazan etkinliklerine bırakmış. Ama bizim zamanımızda İstanbul'un ilk yerleşim semtleri sayılabilecek muhitlerde düzenlenen programlar çok daha cazipti.
Bir zamanlar İstanbul'da her sey daha keyifli yaşanırmış. Efsane seklinde anlatılan Direklerarası eğlenceleri, orta oyunu, meddah, Karagöz ve Hacivat hak ettikleri ilgiyi görürmüş. Ama Sultanahmet'e gidince fark ettim ki şimdilerde yeni trend bambaşka.
Her şeye rağmen tarihi Sultanahmet köftecisinde bir iftar ve Eminönü Tatlıcı Safa'nın sıcak tatlıları bize çok iyi geldi. Tatlıcının Antepli servis elemanı Burak... Sektör senin gibi işini severek yapan, güler yüzlü kişilere hasret!



Zulubya
MALZEMELER:

* 1.5 su bardağı nişasta
* 1 türk kahvesi fincanı un
* 1 çorba kaşığı margarin (eritilmiş)
* 1 adet yumurta (oda ısısında beklemiş ve çırpılmış)
* 1 su bardağı yoğurt (oda ısısında beklemiş)
KIZARTMAK İÇİN:
* Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
* 3 çay bardağı şeker
* 1/2 su bardağı içme suyu
* 1 çay bardağı bal

YAPILIŞI: Şerbet malzemelerinin tümünü genişçe bir tencereye alıp, kısık ateşte ortalama 15 dakika kaynatın. Ve soğumaya bırakın. Şerbet soğurken, tatlının hamurunu hazırlamaya başlayın. Hamur sıcak, şerbet soğuk olmalı ki tatlı çıtırlığını korusun. Hamur malzemelerinin hepsini mikserle karıştırın. Hamuru krema tabancasına ya da sıkma poşetine alın. Sıvı yağı kızdırın. Hamuru kızgın yağın içine halka halka (dilediğiniz kalınlıkta) sıkın. Tıpkı halka tatlı ya da tulumba hazırlar gibi. Hamurun her iki tarafı kızardığında kevgir yardımı ile yağdan alıp, hamurları şerbetin içine atın. Diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletin. Fazlalık şerbetini süzdürerek servis tabağına alın ve üzerine toz fıstık serperek servis edebilirsiniz.
BİZE ULAŞIN